Chleby bezglutenowe mają to do siebie, że smakują trochę inaczej, a pierwsze spotkania z pieczywem własnej produkcji to najczęściej spotkanie z glinianymi pociskami, które do niczego innego się nie nadają.
Nie warto się zrażać, ponieważ pieczywo to przede wszystkim źródło węglowodanów złożonych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także błonnika, który odpowiada m.in. za prawidłową perystaltykę jelit.
Chleb z kaszy gryczanej wydaje się być inny niż wszystkie inne.
Przy całej grupie plusów znalazłam zaledwie 2 minusy (z czego 1 jest uznaniowy). Chleb ten nie potrzebuje do rośnięcia ani drożdży, ani zakwasu, jest miękki i wilgotny nawet 5 dni (więcej czasu nie próbowałam przetrzymywać), zawiera dużo błonnika (co może być minusem dla osób z wrażliwymi jelitami lub nadużywających tego składnika) oraz wiele innych prozdrowotnych substancji. Dodatkowo wzbogacony o płatki lniane oraz nasiona słonecznika doda w naszej diecie tłuszczów nienasyconych, a chlebkowi wilgoci. Aby przygotować genialny chleb gryczany nie potrzebujecie mąki, a kaszę dzięki czemu obniżamy koszt bezglutenowego pieczywa.
Chleb idealny? Prawie 😉. Jedynie, co musimy poczekać 1,5 doby aż od rozpoczęcia produkcji wyciągniemy z piekarnika pachnący bochenek pełnoziarnistego chleba.
Czas przygotowania: 1,5 doby (w tym 55 minut pieczenia)
Potrzebne przyrządy: blender, miska, piekarnik, keksówka o wymiarach 26 x 11,5 cm, papier do pieczenia
Składniki:
– 500g kaszy gryczanej niepalonej
– 3 szklanki wody
– 2 płaskie łyżeczki soli
– 4 łyżki łuskanych nasion słonecznika
– 3 łyżki płatków lnianych
Przygotowanie:
1. Kaszę przebieramy i płuczemy zimną wodą na sicie
2. Kaszę przenosimy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy pod przykryciem na ok. 12 godzin (np. całą noc)
3. Po upływie tego czasu mieszamy zawartość miski i pozostawiamy na kolejne 12 godzin.
4. Po upływie tego czasu dodajemy do kaszy sól i blendujemy wszystko razem (jeżeli w misce pozostało bardzo dużo wody należy ją odcedzić)
5. Do masy gryczanej dodajemy słonecznik oraz płatki lniane. Wszystko razem mieszamy łyżką.
6. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Foremkę z masą gryczaną odstawiamy do piekarnika na kolejne 12 godzin (np. całą noc / cały dzień)
8. Nie otwierając piekarnika nastawiamy go na 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 55 minut.
9. Chleb wyciągamy z piekarnika, wyciągamy z foremki i wkładamy wraz z papierem do pieczenia spowrotem do piekarnika na ruszt na minimum 20 minut (ja najczęściej zostawiam do ostygnięcia), aby obsechł.
10. Delektujemy się pysznym chlebkiem ;-).
Bochenek (ok. 1kg) | 1 kromka (ok. 50g) | ||
Wartość energetyczna | 2018 | 100,9 | kcal |
Węglowodany ogółem | 372,6 | 18,63 | g |
Tłuszcze | 39,1 | 1,955 | g |
Białko | 79,4 | 3,97 | g |
Błonnik | 55,1 | 2,755 | g |