Masz podejrzenia, że gluten Ci szkodzi? Warto w takim przypadku zwrócić się do lekarza, który pokieruje na odpowiednie badania.

Rzetelna diagnostyka sprawi, że będzie wiadomo jak postępować w Twoim przypadku i czy dieta bezglutenowa przyniesie jakąkolwiek poprawę.

Na początek ważna rzecz!

Nie wolno przechodzić na dietę bezglutenową przed zakończeniem diagnostyki!

Przy prawidłowo i ściśle stosowanej diecie bezglutenowej przeciwciała charakterystyczne dla celiakii znikają. Stosowanie diety bezglutenowej przed zakończeniem diagnostyki może skutkować błędną diagnozą i późniejszymi problemami z nieodpowiedniego leczenia.

Celiakia

Celiakia to choroba autoimmunizacyjna o podłożu genetycznym. Może wystąpić w każdym wieku, ale gdy już się ujawni jest to choroba na całe życie. Jedynym lekiem aktualnie jest ścisła dieta bezglutenowa

Żeby celiakia zaistniała muszą wystąpić 3 czynniki:

  • predyspozycja genetyczna (żeby nie było za łatwo 30% światowej populacji ma geny predysponujące do celiakii)
  • gluten w diecie
  • czynnik wywołujący (np. stres dla organizmu, ciężkie przeżycia, infekcje bakteryjne i wirusowe, ciąża)

Diagnostyka celiakii

Podstawą diagnostyki jest konsultacja lekarska z gastroenterologiem. Lekarz powinien poprowadzić dalszą diagnostykę.

Do zdiagnozowania celiakii służy szereg badań dających pełen obraz kliniczny:

  • Badania przeciwciał przeciw:
    – transglutaminazie tkankowej tTG
    – deamindowanemu peptydowi gliadyny DGP
    – endomysium mięśni gładkich EMA

Badania przeciwciał wykonuje się w klasach IgA i/lub IgG w zależności od sytuacji klinicznej danej osoby.

  • Biopsja dwunastnicy podczas gastroskopii

Diagnostykę prowadzi gastrolog / gastroenterolog. 

Diagnostyka alergii na pszenicę

Diagnostykę w tym kierunku dla odmiany prowadzi alergolog. 

Podstawą mogą być tutaj testy skórne lub testy z krwi w kierunku alergii IgE-zależnej. 

Diagnostyka NCGS - nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten

Jest to stosunkowo nowe zaburzenie, nad którym wciąż trwają badania. Diagnostyka aktualnie polega na tym, że wyklucza się inne choroby glutenozależne, a dieta bezglutenowa przynosi pozytywne efekty. 

Choroba Duhringa

Inaczej zwana opryszczkowatym zapaleniem skóry, skórną postacią celiakii… objawia się grudkowatymi i pęcherzowatymi zmianami skórnymi, które bardzo swędzą i pieką. Najczęściej zmiany obserwowane są w obrębie przedramion, okolicy kolan, okolicy kości krzyżowej, na pośladkach. 

Co istotne w tym przypadku nie tylko gluten powoduje zaostrzenie objawów, ale też ekspozycja na jod!

Diagnostyka choroby Duhringa

Aby ją zdiagnozować wykonuje się biopsję skóry w kierunku charakterystycznych dla tej choroby zmian. Często dodatkowo wykonywane są badania, które stosuje się przy diagnostyce celiakii.

To najpopularniejsze jednostki związane z nadwrażliwością na gluten. Podstawą jest tutaj współpraca z lekarzem prowadzącym, który poprowadzi odpowiednio diagnostykę.