Masz podejrzenia, że gluten Ci szkodzi? Warto w takim przypadku zwrócić się do lekarza, który pokieruje na odpowiednie badania.
Rzetelna diagnostyka sprawi, że będzie wiadomo jak postępować w Twoim przypadku i czy dieta bezglutenowa przyniesie jakąkolwiek poprawę.
Na początek ważna rzecz!
Nie wolno przechodzić na dietę bezglutenową przed zakończeniem diagnostyki!
Przy prawidłowo i ściśle stosowanej diecie bezglutenowej przeciwciała charakterystyczne dla celiakii znikają. Stosowanie diety bezglutenowej przed zakończeniem diagnostyki może skutkować błędną diagnozą i późniejszymi problemami z nieodpowiedniego leczenia.
Celiakia
Celiakia to choroba autoimmunizacyjna o podłożu genetycznym. Może wystąpić w każdym wieku, ale gdy już się ujawni jest to choroba na całe życie. Jedynym lekiem aktualnie jest ścisła dieta bezglutenowa
Żeby celiakia zaistniała muszą wystąpić 3 czynniki:
- predyspozycja genetyczna (żeby nie było za łatwo 30% światowej populacji ma geny predysponujące do celiakii)
- gluten w diecie
- czynnik wywołujący (np. stres dla organizmu, ciężkie przeżycia, infekcje bakteryjne i wirusowe, ciąża)
Diagnostyka celiakii
Podstawą diagnostyki jest konsultacja lekarska z gastroenterologiem. Lekarz powinien poprowadzić dalszą diagnostykę.
Do zdiagnozowania celiakii służy szereg badań dających pełen obraz kliniczny:
- Badania przeciwciał przeciw:
– transglutaminazie tkankowej tTG
– deamindowanemu peptydowi gliadyny DGP
– endomysium mięśni gładkich EMA
Badania przeciwciał wykonuje się w klasach IgA i/lub IgG w zależności od sytuacji klinicznej danej osoby.
- Biopsja dwunastnicy podczas gastroskopii
Diagnostykę prowadzi gastrolog / gastroenterolog.
Diagnostyka alergii na pszenicę
Diagnostykę w tym kierunku dla odmiany prowadzi alergolog.
Podstawą mogą być tutaj testy skórne lub testy z krwi w kierunku alergii IgE-zależnej.
Diagnostyka NCGS - nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten
Jest to stosunkowo nowe zaburzenie, nad którym wciąż trwają badania. Diagnostyka aktualnie polega na tym, że wyklucza się inne choroby glutenozależne, a dieta bezglutenowa przynosi pozytywne efekty.
Choroba Duhringa
Inaczej zwana opryszczkowatym zapaleniem skóry, skórną postacią celiakii… objawia się grudkowatymi i pęcherzowatymi zmianami skórnymi, które bardzo swędzą i pieką. Najczęściej zmiany obserwowane są w obrębie przedramion, okolicy kolan, okolicy kości krzyżowej, na pośladkach.
Co istotne w tym przypadku nie tylko gluten powoduje zaostrzenie objawów, ale też ekspozycja na jod!
Diagnostyka choroby Duhringa
Aby ją zdiagnozować wykonuje się biopsję skóry w kierunku charakterystycznych dla tej choroby zmian. Często dodatkowo wykonywane są badania, które stosuje się przy diagnostyce celiakii.
To najpopularniejsze jednostki związane z nadwrażliwością na gluten. Podstawą jest tutaj współpraca z lekarzem prowadzącym, który poprowadzi odpowiednio diagnostykę.