Podstawowe przepisy bezglutenowe – na pizzę, pierogi i pieczywo

Początki z dietą bezglutenową bywają naprawdę trudne. Chleby imitujące młotki lub pociski, rozwalające się pierogi, których nie da się ulepić albo bułki wychodzące niczym małe spodki. Podstawowe przepisy bezglutenowe pomogą Ci uniknąć kulinarnych rozczarowań!

Przygotowałam dla Ciebie przepis na bezglutenowe pierogi, które znikają w mgnieniu oka z talerza. Kolejny, który pomoże Ci przygotować bezglutenowy chleb na drożdżach przy minimum wkładu czasowego. Następnie przejdziemy do bułek! Tym razem zaprezentuję Ci 2 opcje – 1 na bułki drożdżowe i 2 na bułki ekspresowe, które można zrobić w zaledwie 15 minut! Na koniec zostawiłam pizzę.

Mam nadzieję, że te przepisy ułatwią Ci poruszanie się w bezglutenowej kulinarnej rzeczywistości. Do przepisów dodałam krótkie tipy na zamienniki, dotyczące mąk, form i składów. Tak by pieczenie i gotowanie było zdecydowanie łatwiejsze.

Czy Ty początki bezglutenowego gotowania masz już za sobą? Podziel się efektami swoich kulinarnych zmagań! 🙂

A jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat diety bezglutenowej zapraszam Cię do odsłuchania 6. odcinka Dietetyczka Online Podcast -> KLIKNIJ I PRZEJDŹ DO PODCASTU

Najlepsze pierogi bezglutenowe z tapioką – przepis na ciasto

Z tych proporcji wychodzi ok. 30 pierogów.

Pierogi owsiane z zaparzanego ciasta

Składniki:

  • 140 g mąki owsianej bezglutenowej lub mąki gryczanej białej (ewentualnie mix obydwu)
  • 60 g skrobi z tapioki
  • 200 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szczypty soli

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, skrobię oraz sól. Dokładnie wymieszaj. Wlej wrzątek, olej i wyrób ciasto (początkowo najlepiej przy pomocy miksera lub łyżki, bo jest gorące i łątwo się poparzyć!). Gdy skończysz wyrabiać ciasto, owiń je w folię, żeby nie wyschło.

Stolnicę omącz mąką ziemniaczaną. Ciasto podziel na części, rozwałkuj po kolei każdą z nich cienko, ale tak aby pierogi się nie rozpadały podczas klejenia. Bardzo ważne jest, by pozostałe ciasto nie wyschło, dlatego cały czas porcje ciasta, którymi aktualnie się nie zajmujesz powinny być pod przykryciem! Na każdy krążek ciasta połóż kopiastą łyżeczkę farszu i sklejaj pierogi. Wrzuć pierogi na gorącą, lekko osoloną wodę z dodatkiem odrobiny oleju i gotuj ok. 3 minuty.

Takie pierogi nadadzą się świetnie zarówno do farszu słodkiego np. sera na słodko lub owoców, ale też do wytrawnego jak farsz z soczewicy, mięsa, kapusty z grzybami.

Inne opcje

Na rynku można znaleźć całkiem spory wybór gotowych mieszanek do pierogów. Osobiście polecam Mix per Pasta Fresca Nutri Free i Mix Bread (tak, mąkę chlebową :))) Schaer. Natomiast w kategorii pierogów z mąk jednorodnych takie z dodatkiem tapioki biją na głowę pozostałe. Inną opcją jest dodanie do pierogów „glutka z siemienia lnianego”, ale na ten sposób podam przepis innym razem.

Chleb bezglutenowy na drożdżach – przepis

Przepisy bezglutenowe - chleb

Składniki:

  • 500 g mieszanki mąk na chleb ciemny Dr Żurek bez glutenu (przy zamianie na inny miks należy zwracać uwagę na ilość dodawanej wody i konsystencję ciasta!)
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego (opcjonalnie sok z cytryny)
  • 3 łyżki oleju
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki siemienia lnianego złotego
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 500 ml ciepłej wody

Przygotowanie

Do miski wrzuć mąkę, drożdże, sól, siemię lniane, słonecznik i dokładnie wymieszaj. Następnie włącz mikser i w trakcie powolnego miksowania wlej jednostajnym strumieniem wodę, olej i ocet. Wyrabiaj ok. 5 minut. Gdy ciasto już mniej więcej się połączy warto zwiększyć obroty, aby ciasto naprawdę porządnie wyrobić. Pozostaw ciasto w misce na ok. 30-35 minut do wyrastania. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (mniejsza keksówka) i odstawiamy na kolejne 20 minut. W tym czasie ustawiamy piekarnik na 230 stopni Celsjusza na trybie grzałek. W trakcie wyrastania warto obserwować ciasto, ponieważ przy zbyt szybkim wyrastania, gdy ciasto wchłonęło mniej wody może okazać się, że będzie trzeba skrócić czas wyrastania. Na koniec przygotować należy delikatnie posmarować wierzch ciasta wodą, olejem lub oliwą (delikatnie!).

Włóż formę z ciastem do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę na 200 stopni Celsjusza, chleb wraz z papierem wyciągnij z formy i ułóż bezpośrednio (z papierem) na ruszcie. Pozostaw w piekarniku na kolejne 10 minut, aby boki stwardniały. Po tym czasie wyciągnij chleb z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Możesz również wyłączyć piekarnik, otworzyć go, aby chleb wystygnął na kratce w piekarniku.

Inne opcje

Chleb gryczany z kaszy gryczanej niepalonej (bez mąki i drożdży!) – kliknij i przejdź do przepisu

Producenci coraz częściej oferują klientom gotowe mieszanki dobrej jakości, z dobrym składem i umożliwiający wypiek bardzo smacznego chleba. Z polskich producentów polecam mieszanki na chleb Grano i Dr Żurek bez glutenu, bo mają proste składy i jest tam znacznie więcej wartości niż wynikające z samej skrobi, która stanowi bazę większości gotowych mieszanek. Bardzo ciekawe składy mają również mieszanki firmy Pięć Przemian, ale nie miałam okazji jeszcze ich osobiście przetestować. W przypadku używania mieszanek opartych wyłącznie na skrobi, białych warto dodać inne mąki np. teff, z amarantusa, gryczaną czy jaglaną dla wzbogacenia wypieku.

Elastyczne i wilgotne wegańskie bułki bezglutenowe

Przepis na 4 sztuki

Czas przygotowania: 1 godzina

Przepisy bezglutenowe

Składniki:

  • 200 g mieszanki mąk bezglutenowych do chleba (np. Mix for Bread Balviten)
  • 15 g pektyny (błonnik jabłkowy)
  • 5 g suchych drożdży
  • 40 g cukru (w wersji na słodko, w wersji wytrawnej można obciąć tą ilość do 1 łyżeczki lub do zera)
  • 1 szczypta soli (w wersji na słodko, w wersji wytrawnej można zwiększyć do 1/4 łyżeczki)
  • 200 ml napoju sojowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • opcjonalnie w wersji na słodko – borówki, czekolada lub inne ulubione dodatki

Przygotowanie:

Mąkę, błonnik, drożdże, sól i cukier wsypać do misy miksera.

Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

Do garnka wlać napój sojowy i olej. Podgrzać płyn, by był ciepły/letni (odpowiedni dla drożdży).

Mieszając suche składniki mikserem, powoli, jednostajnym strumieniem wlewać ciepły napój sojowy z olejem.

Miksować aż do dokładnego połączenia się składników. Masa powinna być luźna, klejąca. Pozostaw ją na 20 minut w misce, w ciepłym miejscu. W tym czasie masa powinna zwiększyć swoją objętość niemal dwukrotnie.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Masę z miski podziel na 4 części i z każdej części rękami uformuj eliptyczną kulę. Ciasto powinno się nieco kleić do rąk, ale na tyle by przy formowaniu kul nie sprawiało to problemu, a „straty ciasta” nie były zbyt wielkie. Każdą z kul umieść na wcześniej przygotowanej blaszce i spłaszcz do porządanej wielkości.

Włącz piekarnik do nagrzewania do 180 stopni Celsjusza na trybie grzałek

Następnie na każdej części ułóż mrożone borówki, maliny, dżem malinowy lub inne ulubione dodatki. Jeśli będą to mrożone owoce warto je wcisnąć mocno w ciasto, by powstało wgłębienie. W przypadku świeżych owoców lepiej będzie je umieścić w przygotowanym wgłębieniu.

Gdy piekarnik się nagrzeje, odsłonięty wierzch drożdżówki zroś wodą i wstaw blachę do piekarnika.

Piecz ok. 25 minut do zarumienienia drożdżówek.

Stódź na kratce.

Jedz dopiero po ostygnięciu!

Wskazówka na kolejne dni po upieczeniu

Na drugi dzień (i kolejne) bułeczki mogą być trochę twardsze, ale po odparowaniu się niemal takie same jak zaraz po pieczeniu. Wystarczy, że przez ok. 5 minut będziesz je parować w przykrytym durszlaku nad gotującą się wodą.

Błyskawiczne bułki z amarantusa ekspandowanego – przepis

Ilość bułeczek: 3 duże lub 4 małe
Czas przygotowania: 20 minut
Potrzebne przyrządy: papier do pieczenia, miska

Składniki:

  • 2 szklanki poppingu z amarantusa (amarantus ekspandowany)
  • 2 jajka – 1 jajko na 1 szklankę amarantusa
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie dodatki: suszona żurawina/rodzynki/suszona papryka/sezam/siemię lniane/słonecznik lub czego dusza zapragnie :).

Przygotowanie:

Popping wsypać do miski, następnie wbić jajka (można je wcześniej wbić do innej miski i chwilę miksować), doprawić solą, pieprzem oraz dodać ewentualne dodatki (w przypadku żurawiny czy rodzynek warto je wcześniej posiekać). Następnie dokładnie wymieszać wszystkie składniki i mokrymi dłońmi formować bułeczki, później układając je w pewnej odległości od siebie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut aż będą rumiane. Spożywać po ostygnięciu.

Przepisy bezglutenowe

Bezglutenowa pizza z mąką owsianą – przepis

Składniki:

  • 160 g mieszanki mąk bezglutenowych na chleb (np. Mix for Bread Balviten lub Mix Bread Schaer)
  • 40 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 100 g mąki ryżowej bezglutenowej
  • 10 g błonnika jabłkowego (pektyny)
  • 15 g mielonego złotego siemienia lnianego
  • 5 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • ok. 300 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

Do miski wrzuć Mix for Bread, mąkę owsianą, błonnik, siemię lniane, drożdże, cukier, mąkę ryżową, sól i dokładnie wymieszaj.

Następnie wlej 2 łyżki oleju i cały czas mieszając wlej powoli, jednostajnym strumieniem wodę. Wyrabiaj aż do powstania luźnej masy. Ciasto nie powinno być zwarte i klejące.

Odstaw miskę przykrytą ścierką do ciepłego miejsca na około 2 godziny. Po tym czasie wyłóż ciasto na formę do pieczenia natłuszczoną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia obsyp mąką i rozprowadź ciasto palcami. Dłonie powinny być omączone.

Następnie rogi ciasta posmaruj pozostałym olejem lub oliwą z oliwek i ułóż na wierzchu ulubione dodatki. Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza na ok. 20 minut. Jeśli to możliwe sprawdzaj przez szybę czy nie przypieka się zbyt szybko. Jeśli użyjesz mokrych dodatków warto je przygotować wcześniej na patelni (np. pieczarki, papryka), aby zredukować ilość wody.

Inne opcje

Do ciasta na pizzę świetnie sprawdzą się mieszanki mąk na pizzę, ale też wszelkie chlebowe! Warto do ciasta dodać olej lub oliwę. Można też dodać bazylię lub inne zioła.

Smacznego!