Burgery buraczane to był mój pierwszy typ, gdy stwierdziłam, że poeksperymentuję z różnymi plackami warzywnymi i burgerami z piekarnika. I gdy miksowałam dodatki, dorzucałam, co ciekawszą zieleninę to nie spodziewałam się takiego efektu.
Efektu mega, mega WOW!
To najlepsze burgery z buraków jakie jadłam w życiu! A trochę ich było 🙂
W dodaktu burgery z buraków to istna bomba odżywcza (bogata w węglowodany)! Standardowo pod przepisem ciut rozszerzona tabela z wartościami odżywczymi.
Alergeny: bez glutenu, jajek, mleka, soi.
Ilość porcji: 2
Czas przyrządzania: ok. 60 minut
Składniki:
- 500 g obranych buraków
- 350 g ziemniaków
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 1-1,25 szklanki wody
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki mąki (u mnie gryczana, ale może być jakakolwiek)
- ok. 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Buraki i ziemniaki obierz ze skórki. Następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach – ręcznie lub robotem kuchennym (robot się z tym upora raz dwa). Następnie starte buraki i ziemniaki odcedź na sitku (możesz chwilę pougniatać masę, co by jak najwięcej wody się z nich pozbyć). Kaszę jaglaną przepłukaj, zalej 1-1,25 szlanki wody i gotuj aż będzie al dente (powinna wchłonąć większość wody, na końcu może być potrzeba mieszania, aby odparować resztki wody).
Włączasz piekarnik na tryb termoobiegu na 190 stopni Celsjusza i przygotowujesz na blaszce papier do pieczenia.
Odsączone warzywa przekładasz do miski, do której dodajesz: ugotowaną kaszę jaglaną, drobno posiekany koperek i natkę z pietruszki, kumin, kurkumę, sól, chili, mąkę. Do miski wciskasz czosnek i niezwłocznie wyrabiasz ciasto ręką aż dokładnie połączą się wszystkie składniki. Masa powinna być pięknie czerwona z przebijającymi się zielonymi listkami. Na papierze do pieczenia rozprowadzasz warstwę oleju (ok. 1 łyżki). 1 łyżkę oleju wlewasz na czyste dłonie i formujesz natłuszczonymi dłońmi burgery o maksymalnej grubości 1,5 cm (powinny być spłaszczone), układając je na blaszce. Na koniec pozostałą 1 łyżką oleju natłuszczasz z wierzchu wszystkie przygotowane burgery.
Wkładasz blaszkę do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Na ostatnie 10 minut możesz zwiekszyć temperaturę do 200 stopni, ale nie jest to koniecznie.
Burgery możesz podać z sosem czosnkowym, sosem grzybowym, w bułce lub zjeść solo. Smacznego!
1 porcja | ||
Wartość energetyczna | 612,0 | kcal |
Węglowodany ogółem: | 109,40 | g |
w tym cukry proste | 20,20 | g |
Tłuszcze | 13,90 | g |
Białko | 17,40 | g |
Błonnik | 18,50 | g |
Minerały | ||
Magnez | 224,3 | mg |
Potas | 2084,0 | mg |
Żelazo | 9,4 | mg |
Inne | ||
ŁG | 68,20 | |
WW | 9,1 | |
WBT | 1,95 |