Zupa krem z dyni piżmowej – rozgrzewająca i pyszna

Zupa krem z dyni to danie bardzo wszechstronne.

Można ją zrobić na ogromną ilość sposobów. Warunkiem jest posiadanie dyni i puszczenie wodzy fantazji… choć w ten sposób można minąć się z efektem ŁAŁ.
Dlatego warto (szczególnie w początkowych etapach zaznajamiania się z dynią) korzystać z przepisów takich jak ten :-).

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni jest genialna – mocno pomarańczowa, rozgrzewająca i przepyszna.

Dodatkowo jak wiesz po ostatnim artykule o żywności dla odporności dynia ma swój wkład w wspomaganie odporności. Artykuł znajdziesz TUTAJ.

Warto korzystać z dyni, gdy jest dostępna, ponieważ to warzywo skrywa w sobie całkiem sporo wartości odżywczych. Dodatkowo wprowadza wiele koloru do codziennego jadłospisu :-).

Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Ilość porcji: ok. 6

Składniki:

  • 25 g oleju roślinnego
  • 2 cebule (ok. 140 g)
  • 1 duża marchewka (130 g)
  • 0,5 pietruszki (ok. 20-30 g)
  • 1 ziemniak (ok. 115 g)
  • 2 l wody
  • 1 podudzie z kurczaka
  • 1 mała dynia piżmowa (moja przed obraniem ważyła niecałe 1 300 g – po obraniu 850 g)
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 duże szczypty mielonego imbiru w proszku
  • 4 szczypty nasion kozieradki
  • 3 szczypty kurkumy
  • + pieprz do smaku

Przygotowanie:

Dynię obierz ze skórki, wybierz nasiona łyżką i pokrój miąższ w kostkę. Marchew, pietruszkę, ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż ją raz po raz mieszając aż się zeszkli. Następnie wlej do garnka 2 l zimnej wody i włóż umyte podudzie z kurczaka. Gotuj wodę powoli. Gdy woda zacznie wrzeć warto sprawdzić jak dużo jest szumowin (piany). Jeśli będzie jej bardzo dużo można je zebrać sitkiem lub łyżką – nie jest to jednak konieczne. Następnie dodaj przyprawy i wszystkie pokrojone wcześniej warzywa. Gotuj warzywa do miękkości dyni i ziemniaków. Następnie wyłów z wywaru podudzie z kurczaka i zmiksuj zupę blenderem.

Spróbuj zupę i sprawdź czy przyprawienie Ci odpowiada – jeśli nie, dodaj przypraw i mieszaj (kozieradki w nasionach na tym etapie nie dodajemy). Jeśli zupa będzie zbyt rzadka możesz ją odparować na małym ogniu.

Zupę możesz podawać z: grzankami, bekonem, nasionami słonecznika/migdałów, sezamem, pestkami dyni, kleksem jogurtu lub kiełkami.

 1 porcja (ok. 431 g)100 g 
Wartość energetyczna148,934,5kcal
Węglowodany ogółem19,504,52g
Cukry proste2,480,58g
Tłuszcze6,131,42g
Białko5,291,23g
Błonnik 4,951,15g
Minerały
Potas661,88153,6mg
Żelazo2,360,5mg
Witaminy
A5977,641386,9IU
Inne
WW1,500,34 
WBT0,760,18 
Zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni