Zupa krem z dyni to danie bardzo wszechstronne.
Można ją zrobić na ogromną ilość sposobów. Warunkiem jest posiadanie dyni i puszczenie wodzy fantazji… choć w ten sposób można minąć się z efektem ŁAŁ.
Dlatego warto (szczególnie w początkowych etapach zaznajamiania się z dynią) korzystać z przepisów takich jak ten :-).
Zupa krem z dyni jest genialna – mocno pomarańczowa, rozgrzewająca i przepyszna.
Dodatkowo jak wiesz po ostatnim artykule o żywności dla odporności dynia ma swój wkład w wspomaganie odporności. Artykuł znajdziesz TUTAJ.
Warto korzystać z dyni, gdy jest dostępna, ponieważ to warzywo skrywa w sobie całkiem sporo wartości odżywczych. Dodatkowo wprowadza wiele koloru do codziennego jadłospisu :-).
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Ilość porcji: ok. 6
Składniki:
- 25 g oleju roślinnego
- 2 cebule (ok. 140 g)
- 1 duża marchewka (130 g)
- 0,5 pietruszki (ok. 20-30 g)
- 1 ziemniak (ok. 115 g)
- 2 l wody
- 1 podudzie z kurczaka
- 1 mała dynia piżmowa (moja przed obraniem ważyła niecałe 1 300 g – po obraniu 850 g)
- 2 łyżeczki soli
- 4 duże szczypty mielonego imbiru w proszku
- 4 szczypty nasion kozieradki
- 3 szczypty kurkumy
- + pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dynię obierz ze skórki, wybierz nasiona łyżką i pokrój miąższ w kostkę. Marchew, pietruszkę, ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż ją raz po raz mieszając aż się zeszkli. Następnie wlej do garnka 2 l zimnej wody i włóż umyte podudzie z kurczaka. Gotuj wodę powoli. Gdy woda zacznie wrzeć warto sprawdzić jak dużo jest szumowin (piany). Jeśli będzie jej bardzo dużo można je zebrać sitkiem lub łyżką – nie jest to jednak konieczne. Następnie dodaj przyprawy i wszystkie pokrojone wcześniej warzywa. Gotuj warzywa do miękkości dyni i ziemniaków. Następnie wyłów z wywaru podudzie z kurczaka i zmiksuj zupę blenderem.
Spróbuj zupę i sprawdź czy przyprawienie Ci odpowiada – jeśli nie, dodaj przypraw i mieszaj (kozieradki w nasionach na tym etapie nie dodajemy). Jeśli zupa będzie zbyt rzadka możesz ją odparować na małym ogniu.
Zupę możesz podawać z: grzankami, bekonem, nasionami słonecznika/migdałów, sezamem, pestkami dyni, kleksem jogurtu lub kiełkami.
1 porcja (ok. 431 g) | 100 g | ||
Wartość energetyczna | 148,9 | 34,5 | kcal |
Węglowodany ogółem | 19,50 | 4,52 | g |
Cukry proste | 2,48 | 0,58 | g |
Tłuszcze | 6,13 | 1,42 | g |
Białko | 5,29 | 1,23 | g |
Błonnik | 4,95 | 1,15 | g |
Minerały | |||
Potas | 661,88 | 153,6 | mg |
Żelazo | 2,36 | 0,5 | mg |
Witaminy | |||
A | 5977,64 | 1386,9 | IU |
Inne | |||
WW | 1,50 | 0,34 | |
WBT | 0,76 | 0,18 |