| BEZ GLUTENU | BEZ MLEKA | WEGETARIAŃSKIE
Bis cotto, inaczej podwójnie gotowane… a biscotti to nic innego jak ostatnio popularne ciasteczka! Kruche, idealne do kawy czy herbaty.
Przygotowując biscotti miałam wrażenie, że święta są już tuż tuż… ta skórka z pomarańczy i bakalie jednak działają na wyobraźnię.
Mimo tego, że do świąt sporo czasu zapraszam na gryczane biscotti – również sprawdzą się znakomicie.
Ilość porcji: ok. 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Potrzebne przyrządy: ubijaczka/mikser, łyżka, 2 miski, blacha, papier do pieczenia
Składniki:
– 130g mąki gryczanej (lub mąki pełnoziarnistej w wersji glutenowej)
– 80g suszonych daktyli
– 80g suszonych śliwek
– 1 jajko
– 60g bezglutenowego cukru waniliowego
– 1 łyżka świeżo otartej skórki z pomarańczy
– 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
– szczypta mielonej gałki muszkatołowej
– 40g posiekanych, blanszowanych migdałów
Przygotowanie:
Śliwki i daktyle kroimy w drobną kostkę.
Mąkę mieszamy w misce wraz z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową.
Rozdzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy wraz z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtko i chwilę miksujemy.
Dodajemy do piany suszone owoce i skórkę z pomarańczy (+ewentualnie migdały). Mieszamy. Porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową i szybko wyrabiamy ciasto.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy prostokątny, niski placek o szerokości ok. 5cm.
Pieczemy przez około 30 minut w 175 stopniach Celsjusza aż się zarumieni, w połowie tego czasu należy obrócić ciasto na drugą stronę (ostrożnie!).
Następnie wyciągamy ciasto na kratkę i pozostawiamy na ok. 5 minut aż delikatnie ostygnie i stwardnieje. Kroimy je na „kromeczki”, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy je ponownie przez ok. 15 minut, w połowie czasu przewracając je na drugą stronę.
Po wystygnięciu, przechowujemy ciastka w hermetycznie zamkniętym pojemniku.
1 biscotto na mące gryczanej | 1 biscotto na mące pełnoziarnistej | ||
Wartość energetyczna | 103,0 | 104,0 | kcal |
Węglowodany ogółem | 16,8 | 17,0 | g |
Cukry proste | 5,0 | 4,7 | g |
Tłuszcze | 3,3 | 3,3 | g |
Białko | 3,2 | 3,3 | g |
Błonnik | 2,4 | 2,5 | g |
WW | 1,5 | 1,5 | |
WBT | 0,4 | 0,4 |