Bezglutenowe biscotti z bakaliami

| BEZ GLUTENU | BEZ MLEKA | WEGETARIAŃSKIE

Bis cotto, inaczej podwójnie gotowane… a biscotti to nic innego jak ostatnio popularne ciasteczka! Kruche, idealne do kawy czy herbaty.

Przygotowując biscotti miałam wrażenie, że święta są już tuż tuż… ta skórka z pomarańczy i bakalie jednak działają na wyobraźnię.
Mimo tego, że do świąt sporo czasu zapraszam na gryczane biscotti –  również sprawdzą się znakomicie.

Ilość porcji: ok. 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Potrzebne przyrządy: ubijaczka/mikser, łyżka, 2 miski, blacha, papier do pieczenia

Składniki:

– 130g mąki gryczanej (lub mąki pełnoziarnistej w wersji glutenowej)
– 80g suszonych daktyli
– 80g suszonych śliwek
– 1 jajko
– 60g bezglutenowego cukru waniliowego
– 1 łyżka świeżo otartej skórki z pomarańczy
– 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
– szczypta mielonej gałki muszkatołowej
– 40g posiekanych, blanszowanych migdałów

Przygotowanie:
Śliwki i daktyle kroimy w drobną kostkę.
Mąkę mieszamy w misce wraz z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową.
Rozdzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy wraz z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtko i chwilę miksujemy.
Dodajemy do piany suszone owoce i skórkę z pomarańczy (+ewentualnie migdały). Mieszamy. Porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową i szybko wyrabiamy ciasto.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy prostokątny, niski placek o szerokości ok. 5cm.
Pieczemy przez około 30 minut w 175 stopniach Celsjusza aż się zarumieni, w połowie tego czasu należy obrócić ciasto na drugą stronę (ostrożnie!).
Następnie wyciągamy ciasto na kratkę i pozostawiamy na ok. 5 minut aż delikatnie ostygnie i stwardnieje. Kroimy je na “kromeczki”, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy je ponownie przez ok. 15 minut, w połowie czasu przewracając je na drugą stronę.

Po wystygnięciu, przechowujemy ciastka w hermetycznie zamkniętym pojemniku.

 1 biscotto na mące gryczanej1 biscotto na mące pełnoziarnistej  
Wartość energetyczna103,0104,0kcal
Węglowodany ogółem16,817,0g
Cukry proste5,04,7g
Tłuszcze3,33,3g
Białko3,23,3g
Błonnik 2,42,5g
WW1,51,5 
WBT0,40,4 
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Mogą Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Artykuły dietetyczne

Artykuły

o diecie, treningu i zdrowym stylu życia
Kliknij po więcej

Przepisy na pyszne dania

Przepisy

na FIT dania i takie niekoniecznie dietetyczne.
Kliknij i zobacz przepisy

Podcast

Dietetyczna Mitologia

podcast, w którym mierzę się z mitami i faktami
Kliknij po więcej

Konsultacje dietetyczne online

Konsultacje online

Więcej informacji

Newsletter

Zapisz się na newsletter

i bądźmy w kontakcie
Dowiedz się więcej