Koniec treści
Dietetyczka Online
PIERWSZY RAZ?
BLOG
STREFA KULINARNA
Przepisy według diet
Dieta bez cukru
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa jest dietą eliminacyjną, która polega na wykluczeniu z diety wszystkich produktów zawierających gluten. Oprócz zbóż zawierających gluten tj. pszenicy (również orkiszu, khorasan – kamut, płaskurki), pszenżyta, żyta, jęczmienia. Wykluczeniu podlega zwykły owies ze względu na zanieczyszczenie innymi zbożami. Dieta bezglutenowa może być smaczna, zdrowa, ale warunkiem jest dobre jej zbilansowanie, urozmaicenie oraz ograniczone korzystanie z gotowych produktów bezglutenowych. Poznaj łatwe przepisy, dzięki którym dieta bezglutenowa nie będzie taka trudna. Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu glutenu, który znajduje się w: → pszenicy oraz wszystkich jej odmianach dawnych i hybrydowych (orkisz, płaskurka, samopsza, khorasan – kamut) → życie → jęczmieniu → pszenżycie → zwykłym owsie (ze względu na zanieczyszczenie innymi zbożami). Oprócz samych ziaren zbóż należy wykluczyć: → produkty przetworzone zawierające w swoim składzie powyższe zboża (w tym również kasze: mannę, jęczmienną perłową i pęczak, kaszę bulgur) → produkty, które w trakcie przetwarzania, przechowywania lub konfekcjonowania mogły zostać zanieczyszczone zbożami zawierającymi gluten → produkty naturalnie bezglutenowe przetwarzane w tych samych zakładach, co pozostałe – w szczególności pieczywo wypiekane w tradycyjnych piekarniach.
Dieta diabetyka
Dieta diabetyka – inaczej dieta cukrzycowa to dieta, która jest przeznaczona głównie dla osób chorujących na cukrzyce, ale nie tylko! Równie dobrze może być stosowana u osób zdrowych, które chcą się zdrowiej odżywiać i ustrzec w przyszłości problemów z gospodarką węglowodanową. W diecie diabetyka należytą uwagę trzeba przykładać do proporcji składników na talerzu oraz ich jakości. U cukrzyków podstawą leczenia oprócz leków i aktywności fizycznej jest właśnie dieta. Dobrze skomponowana dieta diabetyka ograniczy wyrzuty cukru, a tym samym ilość potrzebnej insuliny do znormalizowania stężenia glukozy we krwi. Odpowiednio skomponowana dieta diabetyka ograniczy wystąpienie groźnych powikłań cukrzycy, a także chorób naczyniowych. Dieta ta polega przede wszystkim na ograniczeniu spożycia cukrów prostych, a także odpowiednim komponowaniu codziennego menu oraz stosowaniem odpowiedniej obróbki technologicznej.
Dieta bez jajek
Dieta bezmleczna
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta wegetariańska należy do grupy diet alternatywnych. Klasyczna odmiana tej diety polega na wykluczeniu mięsa z codziennego jadłospisu. Wyróżniamy: – semiwegetarianizm – dopuszczone spożywanie białego mięsa, ryb i owoców morza; często nieakceptowane przez wegetarian – pescowegetarianizm – dopuszczone spożywanie ryb i owoców morza – laktoowowegetarianizm – klasyczna postać wegetarianizmu, nie dopuszcza spożywania mięsa ani ryb, ale akceptowane są jajka i produkty mleczne – laktowegetarianizm – dopuszczone spożywanie produktów mlecznych, nie akceptuje jajek – owowegetarianizm – odwrotność laktowegetarianizmu – nie dopuszcza spożywania produktów mlecznych, ale akceptuje jajka – weganizm – nie akceptuje w ogóle spożywania produktów odzwierzęcych – frutarianizm – dopuszcza spożywanie wyłącznie owoców, czasami tylko takich, które spadły same z drzewa – witaranizm – dopuszcza spożywanie wyłącznie owoców i warzyw, najczęściej nieprzetworzonych. W kategorii dieta wegetariańska będą znajdować się przepisy dopuszczone przez laktoowowegetarianizm.
Fit przepisy
Energia
< 100 kcal
100 – 300 kcal
300 – 500 kcal
500 – 700 kcal
> 700 kcal
Przepisy według posiłku
Dania główne
Desery
Ciasta
Ciastka
Muffinki
Makarony
Na grilla
Na święta
Napoje
Pieczywo
Placki i naleśniki
Sałatki
Surówki
Śniadania
Pasty kanapkowe
Zupy
Dodatki
ARTYKUŁY
Diety
Odchudzanie
Odżywianie w chorobach
Trening
Właściwości żywności
Zdrowe odżywianie
KONTAKT
Toggle website search
Menu
Zamknij
PIERWSZY RAZ?
BLOG
STREFA KULINARNA
Przepisy według diet
Dieta bez cukru
Dieta bezglutenowa
Dieta diabetyka
Dieta bez jajek
Dieta bezmleczna
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Fit przepisy
Energia
< 100 kcal
100 – 300 kcal
300 – 500 kcal
500 – 700 kcal
> 700 kcal
Przepisy według posiłku
Dania główne
Desery
Ciasta
Ciastka
Muffinki
Makarony
Na grilla
Na święta
Napoje
Pieczywo
Placki i naleśniki
Sałatki
Surówki
Śniadania
Pasty kanapkowe
Zupy
Dodatki
ARTYKUŁY
Diety
Odchudzanie
Odżywianie w chorobach
Trening
Właściwości żywności
Zdrowe odżywianie
KONTAKT
Toggle website search
Najnowsze przepisy
Pełna lista kategorii przepisów
Przepisy według diety
Dieta bez dodatku cukru
Dieta bezglutenowa
Dieta diabetyka (niski ładunek glikemiczny)
Dieta bez jajek
Dieta bezmleczna
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska (laktoowowegetariańska)
Fit przepisy (dla diety odchudzającej)
Przepisy według posiłków
Dania główne
Desery
–
ciasta
–
ciastka
–
muffinki
Makarony
Na grilla
Na święta
Napoje
Pieczywo
Placki i naleśniki
Sałatki
Surówki
Śniadania
–
pasty kanapkowe
Zupy
Dodatki i pozostałe
Przepisy według wartości kalorycznej (energii)
Poniżej 100 kcal/porcja
100-300 kcal/porcja
300-500 kcal/porcja
500-700 kcal/porcja
Powyżej 700 kcal/porcja