Brownie z fasoli to ciasto niezwykłe.

Z jednej strony zawiera fasolę dzięki czemu jest syte, a z drugiej to jednak słodkość. Idealnie nada się zarówno dla osób na diecie bezglutenowej, diabetyków oraz dla osób stosujących diety redukcyjne (ale trzeba pamiętać o umiarze!). Osoby z wrażliwymi przewodami pokarmowymi powinny jednak na brownie z fasoli uważać.

Dodatkowo, aby sprawić, że nasze fasolowe brownie zmieni się w świąteczne ciasteczko można dodać przyprawy do piernika – w ilości wedle uznania :-). 

UWAGA!
Ciasto nie jest bardzo słodkie. Jeśli oczekujesz słodkiego ciasta należy dodać więcej ksylitolu lub cukru. Zdecydowanie nie powinno się zmniejszać podanej ilości.

Ilość porcji: ok. 12
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:
– 220 g odsączonej, czerwonej fasoli (może być z puszki lub namoczona)
– 100 g masła
– 120 g banana (1 średnia sztuka, bez części niejadalnych)
– 3 łyżki kakao naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu (30 g)
– 3-4 łyżki ksylitolu (40 g)*
–  40 g czekolady gorzkiej > 60 % masy kakaowej
– 2 jajka
* ciasto jest mało słodkie, jeśli lubisz słodkie dodaj 1 łyżkę ksylitolu więcej lub zamień na cukier (nie polecane osobom z problemami z przemianami węglowodanów)

Przygotowanie:
Fasolę odcedź i dokładnie przelej wodą aż przestanie się pienić. Następnie odsącz. W garnku roztop masło wraz z kostkami czekolady, cały czas mieszając. Odstaw. Do miski wrzuć odsączoną fasolę, banana, 3 łyżki ksylitolu, kakao i roztopione masło z czekoladą. Zblenduj na jednolitą masę. Następnie wbij jajka i ponownie zblenduj aż do powstania jednorodnej masy. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza (tryb grzałek). Następnie studź na kratce.

  Całość (12 kawałków) 1 kawałek  
Wartość energetyczna 1687,9 140 kcal
Węglowodany ogółem 155,41 12,9 g
Tłuszcze 111,28 9,3 g
Białko 40 3,3 g
Błonnik 21,8 1,8 g
IG 34 34,00  
ŁG 46,8 3,88  
WW 13,36 1,1  
WBT 11,62 0,96