Cieciorkowe naleśniki z kremem bananowym

Naleśniki z kremem? Tak!
A z mąki z ciecierzycy? Pyszności!

To było pierwsze danie w jakim zetknęłam się z mąką z ciecierzycy. Pierwsze, a od tamtej pory ciecierzyca często gości na moim talerzu. Tym bardziej zaskakujący był dla mnie smak naleśników. Najpierw niestety musiałam przejść swoje, czekając aż mąka się zmieli – trzykrotnie, ale było warto!

Naleśniki z kremem są cudowne. Rozpływają się w ustach, a po pierwszym szuka się wzrokiem kolejnego. Jednak nie ma, co się martwić zbyt dużym apetytem, gdyż naleśniki są bardzo syte. Przy swojej smakowitości niosą za sobą moc wartości odżywczych, płynących z samej ciecierzycy, ale też pozostałych składników.

Cieciorka sama w sobie ma niską zawartość tłuszczów, a przy tym jest świetnym źródłem cynku, kwasu foliowego i białka. Nie można też zapominać, iż ma niskie IG oraz dużo błonnika.

 
Ilość porcji: 4 (po jednym naleśniku)

Czas przygotowania: 20-30 minut
Potrzebne przyrządy: blender/mikser; patelnia do naleśników/naleśnikarka; miska

Składniki:

Naleśniki
– 3/4 szklanki mąki z cieciorki
– 7/8 szklanki mleka roślinnego (prawie pełna, ok. 190g ;))
– 2 jaja
– 4 łyżeczki cukru z wanilią
– 2 szczypty cynamonu
– 0.5 łyżki oleju
+ odrobina oleju (rozprowadzić ściereczką na patelni/naleśnikarce)
+ opcjonalnie łyżeczka kakao (nadaje kolor naleśnikom, ja połowę zrobiłam z kakao, drugą bez)
Krem
– 165ml mleczka kokosowego (najlepiej delikatnie schłodzonego, by był w formie kremowej lub stałej)
– 2 duże banany
– 2 łyżeczki cukru z wanilią

Przygotowanie:

Krem
Kroimy banany na plastry, dodajemy mleczko kokosowe, cukier z wanilią i wszystko razem miksujemy aż do otrzymania jednolitej masy. Następnie wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Naleśniki

Mąkę wraz z cynamonem i cukrem waniliowym wsypujemy do miski. Następnie dodajemy olej, mleko roślinne i wbijamy jaja. Wszystko razem mieszamy aż do otrzymania jednolitej masy. Następnie smażymy obustronnie na rozgrzanej patelni do naleśników/naleśnikarce uprzednio posmarowanej delikatnie tłuszczem. Naleśniki nie powinny być bardzo cienkie, ani bardzo grube. Po usmażeniu, odstawiamy je aby troszkę ostygły.

Na środek każdego naleśnika nakładamy łyżką (wyciągnięty prosto z lodówki) krem i zawijamy zgodnie z upodobaniem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
 
 
  Całość (4 porcje) 1 porcja  
Wartość energetyczna 1919,2 479,8 kcal
Węglowodany ogółem 157 39,3 g
Tłuszcze 125,48 31,4 g
Białko 46,96 11,7 g
Błonnik 19,77 4,9 g
IG 46,5 46,50  
ŁG 73,01 14,90  
WW 13,08 3,27  
WBT 12,55 3,14  
Cieciorkowe naleśniki z kremem bananowym