Kasza jaglana z fasolką szparagową

Kasza jaglana nazywana jest królową kasz i jak najbardziej na ten tytuł zasłużyła! 

Znajdziemy w niej dużą ilość żelaza, krzemionkę oraz wiele innych substancji odżywczych, które doskonale wzbogacą codzienny jadłospis. Dodatkowo kasza jaglana daje niezliczoną ilość możliwości zastosowania w daniach. 

Dziś zapraszam Was na kaszę jaglaną z fasolą i pomidorkami. Danie, które mimo tego, że nie jest specjalnie fotogeniczne – uwielbiam i polecam :-). 

Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 20 minut
Potrzebne narzędzia: głęboka patelnia albo garnek, sitko i garnek.

Składniki:

– 140 g kaszy jaglanej
– 6 łyżek oleju rzepakowego
– 1 puszka fasoli białej konserwowej (220 g netto po odsączeniu)
– 1 duża cebula
– 200 g mrożonej fasolki szparagowej
– 2 papryki czerwone
– 1 mała cukinia
– pomidorków koktajlowych
+ sól, pieprz, lubczyk suszony do smaku

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę na sypko w lekko osolonej wodzie – wrzuć kaszę do wrzącej wody (bez woreczka!) i gotuj ok. 7 minut. Po ugotowaniu odcedź. 

Na patelni rozgrzej olej. Cebulę obierz i drobno posiekanej. Wrzuć na patelnię i zeszklij. W międzyczasie papryki pozbaw gniazd nasiennych, umyj i pokrój w kostkę. Cukinię obierz i pokrój w kostkę. Pomidorki umyj i przekrój na połówki (można również użyć zwykłego pomidora obranego ze skórki). Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojoną paprykę, cukinię i mrożoną fasolkę szparagową. Podlej małą ilością wody. Przypraw solą, pieprzem i lubczykiem suszonym (ok. 0,5-1 łyżeczki). Gdy warzywa będą miękkie, fasolę białą odcedź na sitku, przelej zimną wodą i dodaj na patelnię wraz z kaszą jaglaną. Dokładnie wymieszaj i sprawdź czy nie trzeba jeszcze doprawić. Dodaj pomidorki koktajlowe, wymieszaj. Smaż jeszcze 1-2 minuty, pilnując, aby nic nie przypalić. 

Smacznego! 🙂

  1 porcja  
Wartość energetyczna 555,0 kcal
Węglowodany ogółem 73,1 g
Tłuszcze 23,4 g
Białko 16,9 g
Błonnik  15,2 g
Minerały    
Magnez 168 mg
Potas 1556 mg
Żelazo 5,9 mg
Witaminy    
Witamina C 260 mg
Inne    
WW 5,79  
WBT 2,78  
ŁG 35  

 

Kasza jaglana z fasolką szparagową i pomidorkami