
Kasza jaglana nazywana jest królową kasz i jak najbardziej na ten tytuł zasłużyła!
Znajdziemy w niej dużą ilość żelaza, krzemionkę oraz wiele innych substancji odżywczych, które doskonale wzbogacą codzienny jadłospis. Dodatkowo kasza jaglana daje niezliczoną ilość możliwości zastosowania w daniach.
Dziś zapraszam Was na kaszę jaglaną z fasolą i pomidorkami. Danie, które mimo tego, że nie jest specjalnie fotogeniczne – uwielbiam i polecam :-).
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 20 minut
Potrzebne narzędzia: głęboka patelnia albo garnek, sitko i garnek.
Składniki:
– 140 g kaszy jaglanej
– 6 łyżek oleju rzepakowego
– 1 puszka fasoli białej konserwowej (220 g netto po odsączeniu)
– 1 duża cebula
– 200 g mrożonej fasolki szparagowej
– 2 papryki czerwone
– 1 mała cukinia
– pomidorków koktajlowych
+ sól, pieprz, lubczyk suszony do smaku
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę na sypko w lekko osolonej wodzie – wrzuć kaszę do wrzącej wody (bez woreczka!) i gotuj ok. 7 minut. Po ugotowaniu odcedź.
Na patelni rozgrzej olej. Cebulę obierz i drobno posiekanej. Wrzuć na patelnię i zeszklij. W międzyczasie papryki pozbaw gniazd nasiennych, umyj i pokrój w kostkę. Cukinię obierz i pokrój w kostkę. Pomidorki umyj i przekrój na połówki (można również użyć zwykłego pomidora obranego ze skórki). Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojoną paprykę, cukinię i mrożoną fasolkę szparagową. Podlej małą ilością wody. Przypraw solą, pieprzem i lubczykiem suszonym (ok. 0,5-1 łyżeczki). Gdy warzywa będą miękkie, fasolę białą odcedź na sitku, przelej zimną wodą i dodaj na patelnię wraz z kaszą jaglaną. Dokładnie wymieszaj i sprawdź czy nie trzeba jeszcze doprawić. Dodaj pomidorki koktajlowe, wymieszaj. Smaż jeszcze 1-2 minuty, pilnując, aby nic nie przypalić.
Smacznego! 🙂
1 porcja | ||
Wartość energetyczna | 555,0 | kcal |
Węglowodany ogółem | 73,1 | g |
Tłuszcze | 23,4 | g |
Białko | 16,9 | g |
Błonnik | 15,2 | g |
Minerały | ||
Magnez | 168 | mg |
Potas | 1556 | mg |
Żelazo | 5,9 | mg |
Witaminy | ||
Witamina C | 260 | mg |
Inne | ||
WW | 5,79 | |
WBT | 2,78 | |
ŁG | 35 |
