| BEZ GLUTENU | WEGETARIAŃSKIE |
Błyszczące gruszki, pachnący cytryną i śmietanką ser, do tego chrupiące płatki migdałowe i sernik podbije wszystkie serca!
Sernik pewnego czasu kojarzył mi się z dwoma odsłonami: posypany wiórkami kokosowymi albo sernik „złota rosa”. Pierwszy mogłam jeść do ostatniego okruszka, za drugim niekoniecznie przepadałam. Jakie było moje zdziwienie, że na świecie rodzajów serników jest ogrom i de facto tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza! A skoro tak, to dlaczego nie z gruszkami, migdałami i w sumie to z całkiem innego sera niż zwykle?
A efekt przerósł zdecydowanie moje oczekiwania. 😉
To jest jeden z tych przepisów, przy których nie ma wyliczonych kalorii 😉
Czas przygotowania: ok. 3 godziny
Potrzebne przyrządy: blender/mikser, okrągła forma do pieczenia o średnicy 20cm, piekarnik, mała patelnia o nieprzywierającej powłoce, szpatułka plastikowa lub drewniana, papier do pieczenia
Składniki:
Spód
– 3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
– 0,5 szklanki mąki gryczanej białej
– 3 łyżki jogurtu naturalnego (jeżeli ciasto okazałoby się zbyt suche można zwiększyć do 4)
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka twardego masła
– 1 żółtko
Masa serowa
– starta skórka z 1 cytryny
– 500g ricotty
– 250g mascarpone
– 110g cukru
– 100g zmielonych migdałów
– 2 jajka + 1 białko
Karmelizowane gruszki
– 2 gruszki konferencje (dojrzałe, ale niezbyt miękkie)
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżki cukru
– sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Spód
Płatki owsiane rozdrobnij blenderem, dodaj mąkę, cukier, śmietanę, żółtko i masło. Wyrabiaj aż do połączenia składników (ciasto może być stosunkowo lepiące). Przełóż do folii aluminiowej, bądź woreczka foliowego i włóż do lodówki na ok. 45 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki, wyłóż nim spód formy. Piecz przez 10-15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza aż do delikatnego zarumienienia.
Masa serowa
Wszystkie składniki razem zmiksuj. Wlej masę serową na upieczony spód.
Karmelizowane gruszki
Gruszki obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij delikatnie gniazda nasienne, w razie potrzeby ćwiartki podziel na połówki (gruszki nie mogą być w zbyt dużych kawałkach). Na patelni rozgrzej miód z cukrem i ułóż tam kawałki gruszek. Następnie podgrzewaj na średnim ogniu i doprowadź sos pod gruszkami do wrzenia. Wlej sok z cytryny, zwiększ ogień. Raz po raz przewracaj gruszki drewnianą lub plastikową szpatułką. Kiedy sos zostanie częściowo odparowany, zmniejsz ogień i duś chwilkę aż gruszki zmiękną i staną się delikatnie szkliste. Po kolei odcedzaj z syropu kawałki gruszek i ułóż je równomiernie na wierzchu masy serowej.
Wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi. Piecz przez ok. 45-50 minut w 180 stopniach Celsjusza aż do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu nie otwieraj od razu piekarnika! Otwieraj go stopniowo, studząc ciasto w otwartym piekarniku. Wyjmij z piekarnika po całkowitym ostudzeniu i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
Smacznego!