Placki ziemniaczane to danie, które rozbudza wyobraźnię Polaków. Kontrowersje wzbudza nie tylko spektrum dodatków – od śmietany z cukrem, przez jedzenie samych, po wersję po zbójnicku. Placki ziemniaczane to przede wszystkim wnętrze, a ono może być bardzo bogate!
Jak widzisz w tytule przepisu – placki ziemniaczane w mojej wersji są najlepsze i zarazem najprostsze pod słońcem. Nie będę się kryła, że uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią. Ale ta wersja przerosła moje najśmielsze oczekiwania. Z pewnością Ciebie również zachwyci!
Potrzebujesz zaledwie 5 składników, aby je przygotować i cieszyć się niesamowitym smakiem. W przeciwieństwie do poprzednich prób przygotowania placków z piekarnika – te były złociste, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Dzięki temu sposobowi nie wiem czy kiedykolwiek wrócimy do tradycyjnej, smażonej wersji! Do dzieła!
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Potrzebne narzędzia: miska, tarka o średnich oczkach, sitko – opcjonalnie, naczynie żaroodporne z powłoką nieprzywieralną, piekarnik
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 1,5 łyżeczki soli
– 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
– ok. 4 łyżek oleju roślinnego (np. rzepakowy)
– 1 cebula
Przygotowanie:
Sekret placków ziemniaczanych polega na:
- użyciu blachy lub naczynia żaroodpornego o nieprzywierającej powłoce – bez papieru do pieczenia!
- umieszczeniu blachy lub naczynia na prowadnicach bliskich górnej grzałki piekarnika
Obierz ziemniaki i umyj je. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Następnie zetrzyj ziemniaki i cebulę na tarce o średnich oczkach (tak aby z ziemniaków zrobiły się niteczki, a nie pulpa. Jeżeli nie używasz malaksera, zamiast trzeć cebulę możesz ją zmiksować blenderem). Następnie odsącz ziemniaki z soku. Do ziemniaków dodaj sól i pieprz, dokładnie wymieszaj. W naczyniu żaroodpornym rozprowadzić cienką warstwę oleju (1 lub maksymalnie 2 łyżki). Natłuść ręce (dodatkowym olejem) i z powstałej masy uformuj placki, odciskając nadmiar płynu (bardzo ważne!). Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Każdy z placków z wierzchu posmaruj delikatnie olejem. Piecz w trybie grzałek ok 30 minut w 230 stopniach Celsjusza. W połowie pieczenia przewróć szpatułką placki na drugą stronę. Na koniec placki powinny być złote i chrupiące z zewnątrz oraz mięciutkie w środku.
1 porcja placków ziemniaczanych | ||
Wartość energetyczna | 584,3 | kcal |
Węglowodany ogółem | 92,76 | g |
– w tym cukry proste | 6,23 | g |
Tłuszcze | 20,5 | g |
Białko | 10,9 | g |
Błonnik | 11,6 | g |
Inne | ||
WW | 8,2 | |
WBT | 2,3 | |
ŁG | 62,3 |