Pieczone ziemniaczki z tymiankiem i cząbrem

Ziemniaczki z piekarnika to taki rarytas ziemniaczany pomiędzy smażonymi, a tymi z wody. Świat nie kończy się na puree i frytkach! Warto z tej możliwości skorzystać.

Jestem osobą, która uwielbia ziemniaki w każdej postaci. Był niechlubny czas kiedy to ziemniaki zdominowały mój jadłospis. Na śniadanie, obiad i kolację były ziemniaczane wariacje. Mam za swoje 🙂

Dziś przedstawiam Ci ziemniaczki, które udowadniają, że nawet odrobina oleju sprawia, że ziemniaki będą pięknie zarumienione, ale nie suche. Dzięki dodatkowi ziół będą ekstra aromatyczne, idealne do obiadu.

Ziemniaczki

Ilość porcji: ok. 4-5
Czas przygotowania: do 60 minut (z pieczeniem)

Składniki:

  • 1400 g ziemniaków
  • 40 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki, umyj, odcedź i pokrój je w ćwiartki. W szklance wymieszaj olej z przyprawami. Zalej ziemniaki olejem z przyprawami i wymieszaj. Wyłóż ziemniaki na blachę o nieprzywierajalnej powłoce. Piecz w 190 stopniach Celsjusza, w trybie termoobiegu przez 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia ostrożnie otwórz drzwiczki piekarnika i łopatką przemieszaj ziemniaki. Po pieczeniu są gotowe do podania. Smacznego!

 1 porcja  
Wartość energetyczna366,0kcal
Węglowodany ogółem62,90g
Tłuszcze10,60g
Białko7,50g
Błonnik 8,50g
Inne
ŁG43,20 
Ziemniaczki