Ziemniaczki z piekarnika to taki rarytas ziemniaczany pomiędzy smażonymi, a tymi z wody. Świat nie kończy się na puree i frytkach! Warto z tej możliwości skorzystać.
Jestem osobą, która uwielbia ziemniaki w każdej postaci. Był niechlubny czas kiedy to ziemniaki zdominowały mój jadłospis. Na śniadanie, obiad i kolację były ziemniaczane wariacje. Mam za swoje 🙂
Dziś przedstawiam Ci ziemniaczki, które udowadniają, że nawet odrobina oleju sprawia, że ziemniaki będą pięknie zarumienione, ale nie suche. Dzięki dodatkowi ziół będą ekstra aromatyczne, idealne do obiadu.
Ilość porcji: ok. 4-5
Czas przygotowania: do 60 minut (z pieczeniem)
Składniki:
- 1400 g ziemniaków
- 40 g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki, umyj, odcedź i pokrój je w ćwiartki. W szklance wymieszaj olej z przyprawami. Zalej ziemniaki olejem z przyprawami i wymieszaj. Wyłóż ziemniaki na blachę o nieprzywierajalnej powłoce. Piecz w 190 stopniach Celsjusza, w trybie termoobiegu przez 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia ostrożnie otwórz drzwiczki piekarnika i łopatką przemieszaj ziemniaki. Po pieczeniu są gotowe do podania. Smacznego!
1 porcja | ||
Wartość energetyczna | 366,0 | kcal |
Węglowodany ogółem | 62,90 | g |
Tłuszcze | 10,60 | g |
Białko | 7,50 | g |
Błonnik | 8,50 | g |
Inne | ||
ŁG | 43,20 |