Burgery jaglano-buraczane to niepozorne danie, a pretendują do bycia najzdrowszym, warzywnym, a przy tym ogromnie przepysznym daniem, jakie miałam okazje przygotować 🙂

Dokładne streszczenie wartości odżywczych jest pod przepisem, więc skupię się na walorach, które w tabelkach ciężko pomieścić.
Po pierwsze – wygląd
Wątpię aby kolorowe burgerki nie okazały się gratką dla mniejszych i większych łasuchów, osobiście uwielbiam tę moc barw w buraczanych potrawach (a co idzie za kolorem … moc przeciwutleniaczy).
Po drugie – smak.
Nieco zaskakujący (mało buraczany), ale w całej okazałości są przepyszne. Dla mnie idealnym dodatkami są sosy czosnkowe oraz majonez (dla osób szukających niskokalorycznych dań, które nie mają problemów z produktami mlecznymi, dodatki te można zamienić na sos czosnkowy na bazie jogurtu).

Przepis na burgery buraczano-jaglane
Ilość porcji: 4 (8 burgerów)
Czas przygotowania: 20 minut (+ 55min pieczenia)
Potrzebne przyrządy: tarka, garnek o głębokim dnie, miska, papier do pieczenia
Składniki:
– 350g obranych buraków
– 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej + woda do gotowania
– 1/4 szklanki uprażonego sezamu
– 0,5 szklanki uprażonego słonecznika
– 1 mała cebula
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki mąki bezglutenowej (nie ma znaczenia jaka, o ile nie ma zbyt intensywnego aromatu; może być pszenna w wersji zawierającej gluten)
– 1,5 łyżki posiekanej natki z pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– szczypta papryki chili w proszku
– sól do smaku
Przygotowanie:
Kaszę wsypujemy do wrzątku i gotujemy przez 15minut, następnie odcedzamy.
Buraki trzemy na tarce o średnich oczkach, następnie odciskamy z nich sok i przekładamy do miski.
Cebulę siekamy i również dodajemy do miski wraz z uprażonym sezam, słonecznikiem i posiekaną natką z pietruszki. Mieszamy.
Następnie wciskamy 2 ząbki czosnku oraz dodajemy olej, a także mąkę oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Przyprawiamy chili w proszku oraz solą. Dokładnie mieszamy aż do otrzymania masy jednolitego koloru.
Formujemy mokrymi dłońmi burgery i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (jeżeli macie tak jak ja „nie do końca nieprzywieralny” papier do pieczenia to warto go skropić odrobiną tłuszczu). Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, po czym przewracamy burgery na druga stronę i pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 25 minut.
Podajemy z sosem czosnkowym na bazie majonezu, jogurtu lub roślinnych odpowiedników.
1 porcja (2 burgery) | Całość (4 porcje) | ||
Wartość energetyczna | 390,0 | 1560,0 | kcal |
Węglowodany ogółem | 46,8 | 187,1 | g |
Tłuszcze | 19,1 | 76,3 | g |
Białko | 11,2 | 44,9 | g |
Błonnik | 9,2 | 36,6 | g |
Minerały | |||
Wapń | 142,15 | 568,60 | mg |
Magnez | 156,25 | 625,00 | mg |
Potas | 628,00 | 2512,00 | mg |
Żelazo | 4,55 | 18,18 | mg |
Inne | |||
ŁG | 27,6 | 110,30 | |
WW | 3,8 | 15,1 | |
WBT | 2,2 | 8,7 |

Poznaj również wegańskie burgery buraczano-jaglane z ziemniakami.