Burgery jaglano-buraczane z sezamem i słonecznikiem

Burgery jaglano-buraczane to niepozorne danie, a pretendują do bycia najzdrowszym, warzywnym, a przy tym ogromnie przepysznym daniem, jakie miałam okazje przygotować 🙂

Burgery jaglano-buraczane z sezamem i słonecznikiem

Dokładne streszczenie wartości odżywczych jest pod przepisem, więc skupię się na walorach, które w tabelkach ciężko pomieścić.

Po pierwsze – wygląd

Wątpię aby kolorowe burgerki nie okazały się gratką dla mniejszych i większych łasuchów, osobiście uwielbiam tę moc barw w buraczanych potrawach (a co idzie za kolorem … moc przeciwutleniaczy).

Po drugie – smak.

Nieco zaskakujący (mało buraczany), ale w całej okazałości są przepyszne. Dla mnie idealnym dodatkami są sosy czosnkowe oraz majonez (dla osób szukających niskokalorycznych dań, które nie mają problemów z produktami mlecznymi, dodatki te można zamienić na sos czosnkowy na bazie jogurtu).

Burgery jaglano-buraczane z sezamem i słonecznikiem

Przepis na burgery buraczano-jaglane


Ilość porcji:
4 (8 burgerów)
Czas przygotowania: 20 minut (+ 55min pieczenia)
Potrzebne przyrządy: tarka, garnek o głębokim dnie, miska, papier do pieczenia

Składniki:

– 350g obranych buraków
– 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej + woda do gotowania
– 1/4 szklanki uprażonego sezamu
– 0,5 szklanki uprażonego słonecznika
– 1 mała cebula
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki mąki bezglutenowej (nie ma znaczenia jaka, o ile nie ma zbyt intensywnego aromatu; może być pszenna w wersji zawierającej gluten)
– 1,5 łyżki posiekanej natki z pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– szczypta papryki chili w proszku
– sól do smaku

Przygotowanie:

Kaszę wsypujemy do wrzątku i gotujemy przez 15minut, następnie odcedzamy.
Buraki trzemy na tarce o średnich oczkach, następnie odciskamy z nich sok i przekładamy do miski.
Cebulę siekamy i również dodajemy do miski wraz z uprażonym sezam, słonecznikiem i posiekaną natką z pietruszki. Mieszamy.
Następnie wciskamy 2 ząbki czosnku oraz dodajemy olej, a także mąkę oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Przyprawiamy chili w proszku oraz solą. Dokładnie mieszamy aż do otrzymania masy jednolitego koloru.
Formujemy mokrymi dłońmi burgery i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (jeżeli macie tak jak ja „nie do końca nieprzywieralny” papier do pieczenia to warto go skropić odrobiną tłuszczu). Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, po czym przewracamy burgery na druga stronę i pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 25 minut.

Podajemy z sosem czosnkowym na bazie majonezu, jogurtu lub roślinnych odpowiedników.

 1 porcja (2 burgery)Całość (4 porcje) 
Wartość energetyczna390,01560,0kcal
Węglowodany ogółem46,8187,1g
Tłuszcze19,176,3g
Białko11,244,9g
Błonnik 9,236,6g
Minerały
Wapń142,15568,60mg
Magnez156,25625,00mg
Potas628,002512,00mg
Żelazo4,5518,18mg
Inne
ŁG27,6110,30 
WW3,815,1 
WBT2,28,7 
Burgery jaglano-buraczane z sezamem i słonecznikiem

Poznaj również wegańskie burgery buraczano-jaglane z ziemniakami.