Naleśniki owsiane

Naleśniki bezglutenowe mimo pozornej prostoty spędzają sen z powiek wielu osobom. Największym problemem jest ich nadmierna kruchość. Przy tych naleśnikach owsianych o tym zapomnisz!

Naleśniki możesz wywinąć, zawinąć i co ważne – po ostudzeniu w dalszym ciągu są elastyczne.

Naleśniki owsiane

Ilość sztuk: 12 o średnicy 24 cm
Składniki:
– 200 g mąki owsianej (bezglutenowej)
– 120 g tapioki
– 0,5 l mleka lub napoju roślinnego*
– 2 jajka
– szczypta soli
– 100 ml wody gazowanej + ewentualnie ok. 30 ml do dolania

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dodać do jednej miski. Zmiksować blenderem i odstawić na około 10 minut, aby masa zgęstniała (ciasto ma mieć konsystencję lejącą, ale nie za bardzo; jeżeli będzie zbyt lejące należy dodać mąki i chwilkę odczekać, a jeżeli zbyt gęste dolać wody). Patelnię posmarować cienko tłuszczem i rozgrzać. Ciasto rozprowadzać porcjami na gorącej patelni i smażyć obustronnie aż do zarumienienia. Im dłużej będziemy smażyć tym naleśniki będą bardziej kruche.
Naleśniki można podawać zarówno z farszami słodkimi jak i wytrawnymi.

  1 naleśnik z mlekiem 2% 1 naleśnik z napojem sojowym wzbogaconym  
Wartość energetyczna 111 109,0 kcal
Węglowodany ogółem 17,6 17,1 g
Tłuszcze 2,9 2,9 g
Białko 4,6 4,5 g
Błonnik  1,4 1,5 g
ŁG 8,7 b/d  
WW 1,5 1,42  
WBT 0,45 0,44  

Naleśniki owsiane