Naleśniki bezglutenowe mimo pozornej prostoty spędzają sen z powiek wielu osobom. Największym problemem jest ich nadmierna kruchość. Przy tych naleśnikach owsianych o tym zapomnisz!
Naleśniki możesz wywinąć, zawinąć i co ważne – po ostudzeniu w dalszym ciągu są elastyczne.
Ilość sztuk: 12 o średnicy 24 cm
Składniki:
– 200 g mąki owsianej (bezglutenowej)
– 120 g tapioki
– 0,5 l mleka lub napoju roślinnego*
– 2 jajka
– szczypta soli
– 100 ml wody gazowanej + ewentualnie ok. 30 ml do dolania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dodać do jednej miski. Zmiksować blenderem i odstawić na około 10 minut, aby masa zgęstniała (ciasto ma mieć konsystencję lejącą, ale nie za bardzo; jeżeli będzie zbyt lejące należy dodać mąki i chwilkę odczekać, a jeżeli zbyt gęste dolać wody). Patelnię posmarować cienko tłuszczem i rozgrzać. Ciasto rozprowadzać porcjami na gorącej patelni i smażyć obustronnie aż do zarumienienia. Im dłużej będziemy smażyć tym naleśniki będą bardziej kruche.
Naleśniki można podawać zarówno z farszami słodkimi jak i wytrawnymi.
1 naleśnik z mlekiem 2% | 1 naleśnik z napojem sojowym wzbogaconym | ||
Wartość energetyczna | 111 | 109,0 | kcal |
Węglowodany ogółem | 17,6 | 17,1 | g |
Tłuszcze | 2,9 | 2,9 | g |
Białko | 4,6 | 4,5 | g |
Błonnik | 1,4 | 1,5 | g |
ŁG | 8,7 | b/d | |
WW | 1,5 | 1,42 | |
WBT | 0,45 | 0,44 |