Dla mnie mogłyby nie istnieć naleśniki z słodkim nadzieniem, choć też mają swój urok. Naleśniki ze szpinakiem zyskały moje uznanie od pierwszego „zjedzenia” ;). Sprawdź, czy w Twoim przypadku będzie tak samo!
Naleśniki owsiane ze szpinakiem to danie bezglutenowe. Aby danie było wegetariańskie wystarczy nie dodawać piersi z kurczaka.
Ilość porcji: 2 naleśniki z szpinakiem
Składniki:
– 20 g oleju rzepakowego
– 3 ząbki czosnku
– 160 g piersi z kurczaka + 0,5 łyżeczki słodkiej papryki + duża szczypta pieprz u cayenne
– 450 g szpinaku mrożonego w liściach lub 0,5 kg szpinaku baby
– 70 g fety
Przygotowanie:
Wykonaj naleśniki bezglutenowe z tego przepisu → PRZEPIS
Do wykonania tego dania można również użyć tradycyjnych naleśników.
Pierś z kurczaka umyj, pokrój na cienkie paseczki o długości 2-4cm. Podsmaż na oleju. Następnie wciśnij czosnek i chwilę smaż. Wsyp zamrożony szpinak i gotuj na średnim ogniu, raz po raz mieszając aż się rozpuści, a woda odparuje (w przypadku szpinaku baby poczekaj aż zwiędnie). Na koniec dodaj pokruszony ser feta i mieszaj aż się rozpuści.
Farsz ułóż na środku naleśnika na płasko, następnie możesz zawinąć w rulonik lub w trójkąt, składając najpierw na pół i następnie znów na pół.
Złożone naleśniki możesz opcjonalnie ponownie umieścić na patelni, aby zyskały chrupkość.
1 naleśnik owsiany z szpinakiem | 1 naleśnik z mąki pszennej pełnoziarnistej z szpinakiem | ||
Wartość energetyczna | 464,6 | 430,0 | kcal |
Węglowodany ogółem | 31,0 | 25,4 | g |
Tłuszcze | 23,8 | 22,6 | g |
Białko | 36,2 | 35,6 | g |
Błonnik | 8,0 | 8,3 | g |
Składniki mineralne | |||
Sód | 559,0 | 550,0 | mg |
Inne | |||
ŁG | 10,2 | 6,9 | |
WW | 2,2 | 1,7 | |
WBT | 3,6 | 3,5 |