Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Dla mnie mogłyby nie istnieć naleśniki z słodkim nadzieniem, choć też mają swój urok. Naleśniki ze szpinakiem zyskały moje uznanie od pierwszego „zjedzenia” ;). Sprawdź, czy w Twoim przypadku będzie tak samo!

Naleśniki owsiane ze szpinakiem to danie bezglutenowe. Aby danie było wegetariańskie wystarczy nie dodawać piersi z kurczaka.

Ilość porcji: 2 naleśniki z szpinakiem

Składniki:
– 20 g oleju rzepakowego
– 3 ząbki czosnku
– 160 g piersi z kurczaka + 0,5 łyżeczki słodkiej papryki + duża szczypta pieprz u cayenne
– 450 g szpinaku mrożonego w liściach lub 0,5 kg szpinaku baby
– 70 g fety

Przygotowanie:

Wykonaj naleśniki bezglutenowe z tego przepisu → PRZEPIS
Do wykonania tego dania można również użyć tradycyjnych naleśników.

Pierś z kurczaka umyj, pokrój na cienkie paseczki o długości 2-4cm. Podsmaż na oleju. Następnie wciśnij czosnek i chwilę smaż. Wsyp zamrożony szpinak i gotuj na średnim ogniu, raz po raz mieszając aż się rozpuści, a woda odparuje (w przypadku szpinaku baby poczekaj aż zwiędnie). Na koniec dodaj pokruszony ser feta i mieszaj aż się rozpuści.

Farsz ułóż na środku naleśnika na płasko, następnie możesz zawinąć w rulonik lub w trójkąt, składając najpierw na pół i następnie znów na pół.
Złożone naleśniki możesz opcjonalnie ponownie umieścić na patelni, aby zyskały chrupkość.

 1 naleśnik owsiany z szpinakiem1 naleśnik z mąki pszennej pełnoziarnistej z szpinakiem 
Wartość energetyczna464,6430,0kcal
Węglowodany ogółem31,025,4g
Tłuszcze23,822,6g
Białko36,235,6g
Błonnik 8,08,3g
Składniki mineralne
Sód559,0550,0mg
Inne
ŁG10,26,9 
WW2,21,7 
WBT3,63,5 
Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki ze szpinakiem