Surówka z marchewki i jabłka to przepis tak prosty, że jak w każdym takim przypadku mam opory przed jego publikacją. W końcu to przecież za proste!

Ale moja codzienna dieta właśnie na takich prostych przepisach się opiera i staram się takie właśnie wybierać do jadłospisów moich Pacjentów. Mało kto ma teraz czas, aby pomiędzy pracą/szkołą i zajęciami dodatkowymi stać nad garnkami kilka godzin. A tą surówkę zrobisz w około … 3 minuty. Dokładnie nie wiem, bo nie zdążyłam spojrzeć na zegarek :-).
Dlaczego taka wersja surówki z marchewki? Generalnie ja ją uwielbiam w każdej postaci. Będąc niedawno (przed koronawirusem) na konferencji, podczas lunchu, połowę mojego talerza stanowiła właśnie surówka z marchewki, drugie pół pomidory w ćwiartki, gdzie zaplątała się łyżka ryżu. Zabawnie to wyglądało ;-).
Wracając do walorów TEJ surówki z marchewki. Dużo zależy od jakości samych warzyw, ale dzięki doborowi wielkości oczek na tarce możesz otrzymać super połączenie smaków, w którym każdy dodatkowy składnik jest zbędny.
Ilość porcji: 1
Potrzebne narzędzia: tarka z dwoma wielkościami oczek (bardzo małe dla marchewki, a dla jabłka takie, aby wychodziły paseczki, a nie mus)
Składniki:
- 80 g marchewki
- 70 g jabłka bez gniazda nasiennego (ok. pół jabłka średniej wielkości)
- kilka kropel octu winnego lub jabłkowego
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach, aby otrzymać niteczki. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na grubszych oczkach niż marchewkę, aby otrzymywać cienkie paski, a nie nitki. Do startego jabłka i marchewki dodaj ocet i olej. Wymieszaj.
Surówka gotowa 🙂
1 porcja | ||
Wartość energetyczna | 157,9 | kcal |
Węglowodany ogółem: | 17,3 | g |
w tym cukry proste | 11,0 | g |
Tłuszcze | 10,3 | g |
Białko | 0,9 | g |
Błonnik | 3,9 | g |
Inne | ||
ŁG | 5,97 | |
WW | 1,34 | |
WBT | 0,97 |
