Ciasteczka cytrynowe z rodzynkami (bez mleka i glutenu)

Ciasteczka cytrynowe nie wygrają w konkursie miss ciastek, ale jak dla mnie wygrywają wszelkie nagrody za smak i strukturę.

Wieki nie jadłam tak delikatnych w smaku i strukturze ciasteczek, w dodatku o tak subtelnym aromacie cytryny, który idealnie dopełnia całość. Dzięki tym połączeniom nawet zagorzali przeciwnicy rodzynek zajadali się ciasteczkami ze smakiem.

Może nie będą dodatkowo punktowane w konkursie na fit deser, ale zdecydowanie udowadniają, że wykluczenie niektórych składników z diety np. właśnie glutenu i mleka wcale nie musi oznaczać rezygnacji ze smacznych potraw i deserów.

Ciasteczka cytrynowe

Bezglutenowe ciasteczka cytrynowe z rodzynkami – przepis


Ilość ciasteczek: 25
Czas przygotowania: do 30 minut (+czas chłodzenia, + czas pieczenia)
Potrzebne przyrządy: blacha wyłożona papierem do pieczenia, tarka, folia aluminiowa spożywcza,

Składniki:
– 120g margaryny bezmlecznej
– 95g cukru
– skórka z 1 cytryny (po wyparzeniu i wyszorowaniu zetrzeć żółtą skórkę bez białego, powinno wyjść ok. 1 łyżeczki skórki)
– 2 żółtka jaja kurzego
– 60g mąki kukurydzianej
– 210g mąki jaglanej
– 90g rodzynek

Przygotowanie:
W misce utrzeć margarynę z cukrem. Następnie dodać do masy żółtka i skórkę z cytryny, zmiksować. Dodać wymieszane mąki i wyrabiać ciasto aż do połączenia się wszystkich składników. Następnie wsypać do miski rodzynki i ponownie wyrobić ciasto, tak aby rodzynki zostały w nie wmieszane.
Owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki i formować z niego płaskie krążki o średnicy ok. 3-4cm i grubości ok. 0.5cm. Następnie układać je z zachowaniem odstępów na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15-17 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić je na chwilę na blaszce do ostygnięcia.

A pozostałe białka można spożytkować na bezę, biszkopt na białkach, uzupełnienie do klopsów lub … kokosanki! 🙂

 1 ciastkoCałość 
Wartość energetyczna102,82571,0kcal
Węglowodany ogółem:14,0351,2g
– w tym cukry proste3,894,8g
Tłuszcze4,5111,3g
Białko1,436,2g
Błonnik 0,818,8g
Ciasteczka cytrynowe