Owsianka to danie proste, szybkie i dające nieograniczone możliwości.
Najczęściej owsiankę jadam z bananem, jabłkiem lub borówką amerykańską, ale z pozostałych dodatków tworzą się niestworzone miksy. Do płatków ugotowanych na mleku lub wodzie oprócz owoców możesz dodać tofu, twaróg, orzechy, nasiona, aromatyczne przyprawy i wiele innych. Ogranicza Cię jedynie wyobraźnia i … połączenia smakowe :)).

Dziś chcę Wam przedstawić cynamonową owsiankę z jabłkiem i bakaliami. Dzięki temu, że wybrałam jabłko soczyste i słodkie (Grójeckie Jonaprince) to część słodyczy przeszła do mleka, dając genialny efekt.
Jeżeli owsianka kojarzy Ci się wyłącznie z niezbyt smacznymi śniadaniami z dzieciństwa to warto choć raz spróbować tego dania w „nowym stylu”. Często moi Pacjenci po spróbowaniu owsianki, przychodząc na kontrolę mówią, że chętnie jedliby ją częściej :-).
Podziel się w komentarzu, jakie są Twoje ulubione dodatki do owsianki?

Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: do 15 minut
Potrzebne narzędzia: miseczka, garnek i łyżka
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych (50 g) – w wersji bezglutenowej płatki owsiane bezglutenowe
- 1,5 szklanki mleka krowiego – w wersji wegańskiej napoju roślinnego
- 1/4 dużego, soczystego i słodkiego jabłka lub 1/2 mniejszego (60 g)
- 30 g bakalii (wartość jest wyliczona na po 10 g suszonej żurawiny, orzechów nerkowca i migdałów)
- 0,5 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej mlekiem, dodaj cynamon i gotuj do miękkości. Jabłko umyj, wytrzyj i pokrój na plastry, wycinając gniazda nasienne. Do miseczki wlej ugotowane płatki, ułóż plastry jabłka i posyp bakaliami.
1 porcja | ||
Wartość energetyczna | 536,0 | kcal |
Węglowodany ogółem | 74,6 | g |
Tłuszcze | 20,0 | g |
Białko | 21,5 | g |
Błonnik | 8,1 | g |
Inne | ||
WW | 6,65 | |
WBT | 2,67 | |
ŁG | 29,00 |
