Cynamonowa owsianka z jabłkiem i bakaliami

Owsianka to danie proste, szybkie i dające nieograniczone możliwości.

Najczęściej owsiankę jadam z bananem, jabłkiem lub borówką amerykańską, ale z pozostałych dodatków tworzą się niestworzone miksy. Do płatków ugotowanych na mleku lub wodzie oprócz owoców możesz dodać tofu, twaróg, orzechy, nasiona, aromatyczne przyprawy i wiele innych. Ogranicza Cię jedynie wyobraźnia i … połączenia smakowe :)).

Cynamonowa owsianka z jabłkiem i bakaliami

Dziś chcę Wam przedstawić cynamonową owsiankę z jabłkiem i bakaliami. Dzięki temu, że wybrałam jabłko soczyste i słodkie (Grójeckie Jonaprince) to część słodyczy przeszła do mleka, dając genialny efekt. 

Jeżeli owsianka kojarzy Ci się wyłącznie z niezbyt smacznymi śniadaniami z dzieciństwa to warto choć raz spróbować tego dania w „nowym stylu”. Często moi Pacjenci po spróbowaniu owsianki, przychodząc na kontrolę mówią, że chętnie jedliby ją częściej :-).

Podziel się w komentarzu, jakie są Twoje ulubione dodatki do owsianki?

Cynamonowa owsianka z jabłkiem i bakaliami

Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: do 15 minut
Potrzebne narzędzia: miseczka, garnek i łyżka

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych (50 g) – w wersji bezglutenowej płatki owsiane bezglutenowe
  • 1,5 szklanki mleka krowiego – w wersji wegańskiej napoju roślinnego
  • 1/4 dużego, soczystego i słodkiego jabłka lub 1/2 mniejszego (60 g)
  • 30 g bakalii (wartość jest wyliczona na po 10 g suszonej żurawiny, orzechów nerkowca i migdałów)
  • 0,5 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu

 Przygotowanie:

Płatki owsiane zalej mlekiem, dodaj cynamon i gotuj do miękkości. Jabłko umyj, wytrzyj i pokrój na plastry, wycinając gniazda nasienne. Do miseczki wlej ugotowane płatki, ułóż plastry jabłka i posyp bakaliami.

  1 porcja  
Wartość energetyczna 536,0 kcal
Węglowodany ogółem 74,6 g
Tłuszcze 20,0 g
Białko 21,5 g
Błonnik  8,1 g
Inne    
WW 6,65  
WBT 2,67  
ŁG 29,00  
Cynamonowa owsianka z jabłkiem i bakaliami