
Chlebek bananowy to jedno z najprostszych ciast pod słońcem. Pomysł na chleb bananowy przybył ze Stanów Zjednoczonych (z resztą jak wiele innych wypieków).
Ile głów, tyle na nie pomysłów. A mój pomysł na chlebek bananowy to połączenie gryki, kukurydzy, banana i orzechów włoskich. Nie spodziewałam się, że wyjdzie taka pyszna przekąska do kawy, herbaty… czy po prostu do zjedzenia ;).

Czas przygotowania: ok. 10 minut (+czas pieczenia)
Potrzebne przyrządy: papier do pieczenia, foremka keksówka najlepiej o wymiarach 10x20cm (u mnie jest to 25x12cm i jak widać chlebek wyszedł niski ;)), 2 miski
Składniki:
– 4 duże, dojrzałe banany (rozgnieść lub ewentualnie zblendować)
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego/słonecznikowego lub kokosowego w formie płynnej
– 1 jajko
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki mąki gryczanej
– 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
– 80g posiekanych orzechów włoskich
– szczypta soli
– 2 łyżki płynnego miodu
+ opcjonalnie można polać wierzch roztopioną czekoladą czy też posypać cukrem pudrem
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać mąkę gryczaną i kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól, cynamon oraz orzechy. W drugiej połączyć olej, rozgniecione banany, jajko i miód. Dokładnie wymieszać.
Do miski z mokrymi składnikami dodać zawartość drugiej i wszystko razem dokładnie wymieszać, aż do powstania w miarę jednolitej masy.
Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Podajemy po ostudzeniu.
1 kawałek | ||
Wartość energetyczna | 207 | kcal |
Węglowodany ogółem | 25,2 | g |
Cukry proste | 8,8 | g |
Tłuszcze | 11,5 | g |
Białko | 3,7 | g |
Błonnik | 2,9 | g |
Inne | ||
WW | 2,23 | |
WBT | 1,2 | |
ŁG | 14,0 |

