Sałatka obiadowa z jajkiem i pomidorem

Sałatka obiadowa z jajkiem i pomidorem to taki klasyk. Gdyby mi ktoś zadał pytanie jaka sałatka kojarzy mi się z obiadami w dzieciństwie to w pierwszej kolejności wymieniłabym sałatkę z sałaty, pomidora, jajka i majonezu, mizerię oraz sałatkę z pomidora i ogórka.

Nie pamiętam czy w czasach dziecięcych przepadałam za nią tak jak teraz. Ale teraz mogłabym ją jeść na okrągło i zmieniać tylko miksy sałat… 🙂

Super sprawdzi się jako sałatka na stół w trakcie przyjęcia (choć trzeba pamiętać, że im więcej soku puszczą warzywa tym więcej straci na jakości). Sałatka obiadowa z jajkiem i pomidorem jest szybka, pyszna, z łatwo dostępnych składników i idealnie nada się do obiadu. Czego chcieć więcej?

Sałatka obiadowa z jajkiem i pomidorem

Przepis – sałatka obiadowa z jajkiem i pomidorem

Ilość porcji: 2-3
Czas przygotowania: 10 minut (bez gotowania jajek)
Potrzebne narzędzia: miska

Składniki:

  • 100 g miksu sałat (u mnie miks sałat z rukolą)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 pomidor
  • 1 większy ogórek gruntowy
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Miks sałat umyj, osusz i daj do miski. Pomidora sparz i obierz ze skórki, następnie pokrój na większą kostkę. Ogórka obierz i pokrój w kostkę. Jajka pokrój na ćwiartki i w kostkę. Pokrojonego pomidora, ogórka i jajka dodaj do miski z sałatą. Dopraw, dodaj majonezu i wszystko razem wymieszaj. Sałatka najlepiej smakuje na świeżo.

Smacznego! 🙂

 Całość1 z 3 porcji 
Wartość energetyczna382,0127,3kcal
Węglowodany ogółem14,54,8g
Cukry proste9,43,1g
Tłuszcze29,79,9g
Białko16,05,3g
Błonnik 4,61,5g
Minerały
Sód518172,7mg
Potas934311,3mg
Żelazo3,11,0mg
Witaminy
A2589863,0IU
D8227,3IU
C31,910,6mg
Inne
ŁG3,061,02 
WW0,990,33 
WBT3,301,10