Menu Zamknij

Sałatka obiadowa z jajkiem i pomidorem

Sałatka obiadowa z jajkiem i pomidorem to taki klasyk. Gdyby mi ktoś zadał pytanie jaka sałatka kojarzy mi się z obiadami w dzieciństwie to w pierwszej kolejności wymieniłabym sałatkę z sałaty, pomidora, jajka i majonezu, mizerię oraz sałatkę z pomidora i ogórka.

Nie pamiętam czy w czasach dziecięcych przepadałam za nią tak jak teraz. Ale teraz mogłabym ją jeść na okrągło i zmieniać tylko miksy sałat… 🙂

Super sprawdzi się jako sałatka na stół w trakcie przyjęcia (choć trzeba pamiętać, że im więcej soku puszczą warzywa tym więcej straci na jakości). Sałatka obiadowa z jajkiem i pomidorem jest szybka, pyszna, z łatwo dostępnych składników i idealnie nada się do obiadu. Czego chcieć więcej?

Sałatka obiadowa z jajkiem i pomidorem

Przepis – sałatka obiadowa z jajkiem i pomidorem

Ilość porcji: 2-3
Czas przygotowania: 10 minut (bez gotowania jajek)
Potrzebne narzędzia: miska

Składniki:

  • 100 g miksu sałat (u mnie miks sałat z rukolą)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 pomidor
  • 1 większy ogórek gruntowy
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Miks sałat umyj, osusz i daj do miski. Pomidora sparz i obierz ze skórki, następnie pokrój na większą kostkę. Ogórka obierz i pokrój w kostkę. Jajka pokrój na ćwiartki i w kostkę. Pokrojonego pomidora, ogórka i jajka dodaj do miski z sałatą. Dopraw, dodaj majonezu i wszystko razem wymieszaj. Sałatka najlepiej smakuje na świeżo.

Smacznego! 🙂

 Całość1 z 3 porcji 
Wartość energetyczna382,0127,3kcal
Węglowodany ogółem14,54,8g
Cukry proste9,43,1g
Tłuszcze29,79,9g
Białko16,05,3g
Błonnik 4,61,5g
Minerały
Sód518172,7mg
Potas934311,3mg
Żelazo3,11,0mg
Witaminy
A2589863,0IU
D8227,3IU
C31,910,6mg
Inne
ŁG3,061,02 
WW0,990,33 
WBT3,301,10 

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *