Sałatka obiadowa z jajkiem i pomidorem to taki klasyk. Gdyby mi ktoś zadał pytanie jaka sałatka kojarzy mi się z obiadami w dzieciństwie to w pierwszej kolejności wymieniłabym sałatkę z sałaty, pomidora, jajka i majonezu, mizerię oraz sałatkę z pomidora i ogórka.
Nie pamiętam czy w czasach dziecięcych przepadałam za nią tak jak teraz. Ale teraz mogłabym ją jeść na okrągło i zmieniać tylko miksy sałat… 🙂
Super sprawdzi się jako sałatka na stół w trakcie przyjęcia (choć trzeba pamiętać, że im więcej soku puszczą warzywa tym więcej straci na jakości). Sałatka obiadowa z jajkiem i pomidorem jest szybka, pyszna, z łatwo dostępnych składników i idealnie nada się do obiadu. Czego chcieć więcej?
Przepis – sałatka obiadowa z jajkiem i pomidorem
Ilość porcji: 2-3
Czas przygotowania: 10 minut (bez gotowania jajek)
Potrzebne narzędzia: miska
Składniki:
- 100 g miksu sałat (u mnie miks sałat z rukolą)
- 1 łyżka majonezu
- 1 pomidor
- 1 większy ogórek gruntowy
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Miks sałat umyj, osusz i daj do miski. Pomidora sparz i obierz ze skórki, następnie pokrój na większą kostkę. Ogórka obierz i pokrój w kostkę. Jajka pokrój na ćwiartki i w kostkę. Pokrojonego pomidora, ogórka i jajka dodaj do miski z sałatą. Dopraw, dodaj majonezu i wszystko razem wymieszaj. Sałatka najlepiej smakuje na świeżo.
Smacznego! 🙂
Całość | 1 z 3 porcji | ||
Wartość energetyczna | 382,0 | 127,3 | kcal |
Węglowodany ogółem | 14,5 | 4,8 | g |
Cukry proste | 9,4 | 3,1 | g |
Tłuszcze | 29,7 | 9,9 | g |
Białko | 16,0 | 5,3 | g |
Błonnik | 4,6 | 1,5 | g |
Minerały | |||
Sód | 518 | 172,7 | mg |
Potas | 934 | 311,3 | mg |
Żelazo | 3,1 | 1,0 | mg |
Witaminy | |||
A | 2589 | 863,0 | IU |
D | 82 | 27,3 | IU |
C | 31,9 | 10,6 | mg |
Inne | |||
ŁG | 3,06 | 1,02 | |
WW | 0,99 | 0,33 | |
WBT | 3,30 | 1,10 |