Tort orzechowo-kawowy przygotowałam po raz pierwszy na drugie urodziny mojego bloga kulinarnego.
Jest odpowiednio słodki, kremowy, wilgotny, całkiem szybki w wykonaniu, niezaprzeczalnie pyszny. Może być z mlekiem i bez. Tort orzechowo-kawowy jest idealny do kawy, na urodziny czy na niedzielne popołudnie.
W wersji dla dzieci może zrezygnować z rumu w ponczu 🙂
To jeden z tych przepisów, do których nie ma tabeli z wartościami odżywczymi.
Czas przygotowania: 2 godziny bez studzenia biszkoptu
Biszkopt piekłam w formie o średnicy 21cm
Biszkopt ziemniaczano-orzechowy
Składniki:
– 6 jajek
– 200g mąki ziemniaczanej
– 50 g tartych orzechów włoskich
– 3/4 szklanki cukru kryształu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Następnie dodajemy cukier, cały czas ubijając.
Dodajemy stopniowo żółtka i delikatnie mieszamy.
Mąkę wraz z tartymi orzechami stopniowo dodajemy wraz z proszkiem do pieczenia do miski i delikatnie (i krótko) mieszamy, aby nie zniszczyć piany.
Gotowe ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy (natłuszczony spód, delikatnie oprószone bezglutenową mąką boki i spód formy).
Pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez ok. 35 minut, następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim biszkopt na kolejne 20 minut (nie otwieramy w tym czasie piekarnika!).
Po ostudzeniu dzielimy na 3 blaty.
Masa orzechowa
Składniki:
– 150g tartych orzechów włoskich
– 0,5 szklanki mleka roślinnego (lub krowiego)
– 1/4 szklanki cukru kryształu
– 100g masła/margaryny o temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
Mleko, cukier oraz orzechy umieszczamy w garnku o głębokim dnie. Gotujemy cały czas mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Następnie blendujemy na gładką masę i ponownie wstawiamy do grzania na dosłownie kilka minutek. Ściągamy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy, dodając porcjami masę orzechową.
Masa kawowa
Składniki:
– 0,5 szklanki mocnej kawy, ostudzonej
– 100g cukru kryształu
– 2 żółtka
– 100g masła/margaryny o temperaturze pokojowej
– 0,5 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej
+ opcjonalnie łyżeczka kawy rozpuszczalnej (jeżeli chcecie bardziej kawowy smak)
Przygotowanie:
Miseczkę umieszczamy w kąpieli wodnej (zagotować w garnku wodę i umieścić na niej miseczkę, tak aby była stabilna), wsypujemy do niej cukier i dodajemy żółtka. Miksujemy, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz strumieniem wlewamy kawę (teraz również można dodać kawę rozpuszczalną). Mieszamy aż do utworzenia się kremowej masy. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy. Do utartego masła porcjami dodajemy masę kawową, cały czas ucierając.
Czekoladowy krem
Składniki:
– 1 tabliczka gorzkiej czekolady
– 2 puszki mleczka kokosowego w postaci stałej (najlepiej chłodzić go ok. 1 dnia w lodówce)
– 5 łyżek kakao gorzkiego o obniżonej zawartości tłuszczu
– 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Tabliczkę czekolady dzielimy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przekładamy mleko kokosowe, dodajemy kakao i cukier puder. Ubijamy razem aż do połączenia składników. Następnie dodajemy ostudzoną, roztopioną czekoladą i ubijamy.
Poncz
– 1/4 szklanki mocnej, ostudzonej kawy
– 2 łyżki rumu
Nasączamy blaty przed położeniem masy.
Przekładamy tort orzechowo-kawowy:
Blat – masa orzechowa – blat – masa kawowa – blat
Tort obkładamy czekoladowym kremem i posypujemy tartymi orzechami pomieszanymi z tartą czekoladą.
Można przystroić bezami.
Gotowe! 🙂