Wiosenny twarożek

Wiosenny twarożek to pasta, która najlepiej smakuje na wiosnę, ale jest genialnym dodatkiem do pieczywa o każdej porze roku, dnia i nocy* ;).

*nocą wiadomo z odpowiednią dozą umiaru i rozsądku

Bardzo często daję tą pastę do jadłospisów moich Pacjentów (o ile nie występują ku temu przeciwwskazania). Jest banalnie prosta, szybka do wykonania, pożywna i tania. Zanim okazało się, że mam alergię na mleko to wiosenny twarożek na okrągło występował na moim talerzu. Teraz pozostaje mi delektowanie się jej przepięknym zapachem, serwowanie jej rodzinie, przyjaciołom, znajomym i polecanie jej dalej :-).

Wiosenny twarożek i inne pasty do pieczywa czy warto?

Polecam Ci pasty do pieczywa, jeśli często jesz kanapki, a oganiczasz się do wędliny, sera, bądź pomidora. Pomogą Ci urozmaicić codzienny jadłospis. Wiosenny twarożek podaję Ci na początek, ale planuję wrzucenie jeszcze kilku past, które uwielbiam i przygotowanie ich zajmuje momencik.

Wiosenny twarożek

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 5-10 minut

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 30 g szczypiorku
  • 70-100 g rzodkiewek
  • płaska łyżeczka soli
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

Twaróg zmiksuj z jogurtem greckim. Szczypiorek i rzodkiewki drobno posiekaj. Wymieszaj masę twarogową z posiekanymi warzywami i przyprawami.

Voila! Proste, prawda?

 1 porcja100 g 
Wartość energetyczna227,093,4kcal
Węglowodany ogółem9,003,7g
Tłuszcze8,503,5g
Białko28,7011,8g
Błonnik 1,200,5g
Inne
ŁG2,280,94 
WW0,780,32 
WBT1,900,78 
Wiosenny twarożek