Wiosenny twarożek to pasta, która najlepiej smakuje na wiosnę, ale jest genialnym dodatkiem do pieczywa o każdej porze roku, dnia i nocy* ;).
*nocą wiadomo z odpowiednią dozą umiaru i rozsądku
Bardzo często daję tą pastę do jadłospisów moich Pacjentów (o ile nie występują ku temu przeciwwskazania). Jest banalnie prosta, szybka do wykonania, pożywna i tania. Zanim okazało się, że mam alergię na mleko to wiosenny twarożek na okrągło występował na moim talerzu. Teraz pozostaje mi delektowanie się jej przepięknym zapachem, serwowanie jej rodzinie, przyjaciołom, znajomym i polecanie jej dalej :-).
Wiosenny twarożek i inne pasty do pieczywa czy warto?
Polecam Ci pasty do pieczywa, jeśli często jesz kanapki, a oganiczasz się do wędliny, sera, bądź pomidora. Pomogą Ci urozmaicić codzienny jadłospis. Wiosenny twarożek podaję Ci na początek, ale planuję wrzucenie jeszcze kilku past, które uwielbiam i przygotowanie ich zajmuje momencik.

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 5-10 minut
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 100 g jogurtu greckiego
- 30 g szczypiorku
- 70-100 g rzodkiewek
- płaska łyżeczka soli
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Twaróg zmiksuj z jogurtem greckim. Szczypiorek i rzodkiewki drobno posiekaj. Wymieszaj masę twarogową z posiekanymi warzywami i przyprawami.
Voila! Proste, prawda?
1 porcja | 100 g | ||
Wartość energetyczna | 227,0 | 93,4 | kcal |
Węglowodany ogółem | 9,00 | 3,7 | g |
Tłuszcze | 8,50 | 3,5 | g |
Białko | 28,70 | 11,8 | g |
Błonnik | 1,20 | 0,5 | g |
Inne | |||
ŁG | 2,28 | 0,94 | |
WW | 0,78 | 0,32 | |
WBT | 1,90 | 0,78 |
