Deser jaglany z gruszką i czekoladą

Deser jaglany z gruszką i czekoladą to alternatywa do zwykłych słodyczy.

Choć nie jest to najbardziej niskokaloryczny deser to warto wziąć go pod uwagę, gdy najdzie Cię ochota na słodkie co nieco. Dlaczego?

Jest pyszny. Mogą go zjeść również alergicy, którzy unikają glutenu, jajek i mleka krowiego (o ile przygotują go z napojem roślinnym). Ten deser jaglany jest wegetariański. Przygotujesz go błyskawicznie i będziesz mogła delektować się piękny daniem (wiesz, że jemy też oczami, prawda? :)).

Deser jaglany z gruszką i czekoladą

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 2
Potrzebne przyrządy: garnek, 2 miski, blender

Składniki:

– 100 g kaszy jaglanej
– 90 g napoju sojowego/migdałowego lub mleka krowiego (jeśli chcesz gęstszy deser – odejmij płynu)
– 50 g gorzkiej czekolady ok. 70% kakao
– 30 g miodu
– 2 miękkie gruszki konferencje (ok. 200 g obranej gruszki)
– 2 szczypty cynamonu
+ opcjonalnie garść borówek amerykańskich lub malin (mogą być mrożone)

.

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj w wodzie. Odcedź. Zmiksuj kaszę z napojem roślinnym lub mlekiem i miodem. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (ustaw na garnku z gotującą się wodą miseczkę z pokruszoną czekoladą i mieszaj aż się rozpuści – uważaj, aby się nie poparzyć). Gruszkę obierz ze skórki, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Gruszkę wymieszaj w miseczce z cynamonem.

Do szklanki lub kieliszka nałóż ostudzoną masę z kaszy jaglanej. Posyp borówkami lub malinami. Następnie wlej delikatnie rozpuszczoną czekoladę i rozprowadź po wierzchu tak, aby nie pobrudzić szkła. Następnie dodaj kawałki gruszki.

 1 porcja 
Wartość energetyczna465,6kcal
Węglowodany ogółem84,4g
Cukry proste35,0g
Tłuszcze11,6g
Białko9,0g
Błonnik 11,5g
Minerały
Magnez120mg
Żelazo4,5mg
Inne
WW7,29 
WBT1,40 
Deser jaglany z gruszką i czekoladą
Deser jaglany z gruszką i czekoladą