
Frytki z batatów są coraz popularniejsze w barach szybkiej obsługi, zaraz obok ziemniaczanej wersji. Ale równie dobrze możemy je zrobić w domu i to z piekarnika!
Zanim trafią do piekarnika frytki są moczone w odpowiedniej marynacie, dzięki której słodkość samych batatów kontrastuje z słonym posmakiem. Nie jest to fit danie, choć jak tę dużą porcję podzielimy na 3 to wartość energetyczna nie jest tak powalająca. Ale jako ciekawa innowacja, raz na jakiś czas jak najbardziej może trafić na stół :-).

Ilość porcji: 2-3
Czas przygotowania: ok. 50 minut
Potrzebne przyrządy: piekarnik, miska, obieraczka i nóż
Składniki:
– 600 g batatów
– 4 łyżki oleju
– 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
– 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
– 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
– 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
– 1 łyżeczka suszonego czosnku
Przygotowanie:
Bataty obierz i pokrój w cienkie słupki (max 0,5 cm grubości). Nie powinny być również za długie, aby było Ci łatwiej wymieszać z marynatą. W misce wymieszaj olej, sos sojowy, pieprz, rozmaryn, paprykę, czosnek. Frytki z batatów włóż do marynaty i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut. W tym czasie włącz piekarnik na 190 stopni Celsjusza w trybie termoobiegu. Gdy piekarnik się nagrzeje, a czas batatów w marynacie minie rozłóż je na blaszce z powłoką nieprzywierającą tak, aby nie były nałożone na siebie. Piecz ok. 30 minut aż będą pięknie zarumienione (zerkaj co jakiś czas, aby się nie przypaliły).
Całość | ||
Wartość energetyczna | 931,0 (~310 dla 3 porcji) | kcal |
Węglowodany ogółem | 132,5 | g |
Tłuszcze | 41,4 | g |
Białko | 12,3 | g |
Błonnik | 21,9 | g |
Minerały | ||
Potas | 2301 | mg |
Witaminy | ||
A | 85781 | IU |
Inne | ||
WW | 11,07 | |
WBT | 4,25 | |
ŁG | 61 |
