Frytki z batatów z piekarnika

Frytki z batatów

Frytki z batatów są coraz popularniejsze w barach szybkiej obsługi, zaraz obok ziemniaczanej wersji. Ale równie dobrze możemy je zrobić w domu i to z piekarnika!

Zanim trafią do piekarnika frytki są moczone w odpowiedniej marynacie, dzięki której słodkość samych batatów kontrastuje z słonym posmakiem. Nie jest to fit danie, choć jak tę dużą porcję podzielimy na 3 to wartość energetyczna nie jest tak powalająca. Ale jako ciekawa innowacja, raz na jakiś czas jak najbardziej może trafić na stół :-).

Frytki z batatów

Ilość porcji: 2-3
Czas przygotowania: ok. 50 minut
Potrzebne przyrządy: piekarnik, miska, obieraczka i nóż

Składniki:

– 600 g batatów
– 4 łyżki oleju
– 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego
– 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
– 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
– 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
– 1 łyżeczka suszonego czosnku

Przygotowanie:

Bataty obierz i pokrój w cienkie słupki (max 0,5 cm grubości). Nie powinny być również za długie, aby było Ci łatwiej wymieszać z marynatą. W misce wymieszaj olej, sos sojowy, pieprz, rozmaryn, paprykę, czosnek. Frytki z batatów włóż do marynaty i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut. W tym czasie włącz piekarnik na 190 stopni Celsjusza w trybie termoobiegu. Gdy piekarnik się nagrzeje, a czas batatów w marynacie minie rozłóż je na blaszce z powłoką nieprzywierającą tak, aby nie były nałożone na siebie. Piecz ok. 30 minut aż będą pięknie zarumienione (zerkaj co jakiś czas, aby się nie przypaliły).

 Całość 
Wartość energetyczna931,0 (~310 dla 3 porcji)kcal
Węglowodany ogółem132,5g
Tłuszcze41,4g
Białko12,3g
Błonnik 21,9g
Minerały
Potas2301mg
Witaminy
A85781IU
Inne
WW11,07 
WBT4,25 
ŁG61 
Frytki z batatów