Placuszki z batatów są pyszne, delikatne i jak się okazało niesamowicie zdrowe!
Po wyliczeniu wartości odżywczych byłam zaskoczona! Placuszki z batatów to bowiem znakomite źródło potasu, żelaza i magnezu, a także węglowodanów złożonych – w tym błonnika pokarmowego.
Ale moje pierwsze spotkanie z batatami było…niezbyt udane. Spodziewałam się wielkiego „wow”, bo zachwytów i przepisów na potrawy z batatów pojawiało się mnóstwo, a spotkałam się ze smakiem nieprzypominającym niczego, co mi znane. A zamiast zachwytów w batatach znalazłam połączenie dwóch rzeczy, które mi przyszły pierwsze na myśl – marchewki i kaki ;). Za to te placuszki pokazują, że wytrawnie, w wersji niefrytkowej również sprawdzą się znakomicie.
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 50-60 minut (bez czasu gotowania ryżu)
Potrzebne przyrządy: garnek o głębokim dnie, miska, tarka, blacha wyłożona papierem do pieczenia
Składniki:
– ok. 0,5 obranego, dużego batata (słodkiego ziemniaka) (170g)
– 50g ryżu brązowego
– 1 jajko
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
– sól, chili w proszku, kmin rzymski do smaku
Przygotowanie:
Ryż ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie.
Batata zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku. Przełożyć do miski.
Do miski dodać posiekany szczypiorek, natkę z pietruszki i wbić jajko.
Gdy ryż będzie gotowy odcedzić go i również dodać do pozostałych składników.
Przyprawić i wszystko dokładnie razem wymieszać.
Nawilżyć ręce wodą i formować nimi z masy płaskie, małe placuszki. Następnie układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Placuszki piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok.25 minut (aż zaczną się rumienić), następnie przełożyć je na drugą stronę i piec kolejne 10 minut.
1 porcja | ||
Wartość energetyczna | 414,0 | kcal |
Węglowodany ogółem | 75,2 | g |
Tłuszcze | 6,4 | g |
Białko | 14,0 | g |
Błonnik | 8,0 | g |
Minerały | ||
Magnez | 140 | mg |
Potas | 972 | mg |
Żelazo | 4,2 | mg |
Witaminy | ||
A | 25288 | IU |
Inne | ||
ŁG | 36,00 | |
WW | 6,7 | |
WBT | 1,1 |