Imbir na wirusy, bakterie i … ból!

Nadeszła jesień, a wraz z nią coraz częściej sięgamy po naturalne sposoby na poprawę odporności. Jednym z nich jest stosowanie imbiru.

Czy on naprawdę działa? Dowiedz się!

Imbir

Co to jest imbir?

Imbir jest to roślina w formie kłączy, mogących niekiedy przechodzić w korzenie. Uprawiany jest przede wszystkim w Chinach, Indiach oraz Japonii. Wśród odmian najlepiej poznaną jest imbir lekarski.
Zaraz za nim znajdują się imbir jamajski (najwyższej jakości, kłącza oskrobane ze wszystkich stron), imbir malabarski (dobrej jakości, również oskrobany ze wszystkich stron), imbir zachodnioafrykański (najniższej jakości, nieoskrobany, ciemno zabarwiony, najostrzejszy) oraz imbir chiński (trafia do sprzedaży najczęściej w syropie lub powleczony lukrem).

Właściwości zdrowotne imbiru

Właściwości imbiru wynikają głównie z zawartości substancji biologicznie czynnych – przede wszystkim olejków eterycznych (1% – 3%) oraz oleożywicy (4% – 7,5%). Główną substancją wspominaną w kontekście imbiru jest gingerol (kwas fenolowy), który odpowiada za ostry smak tego kłącza. Nie jest to jedyny składnik biologicznie czynny. Za właściwości imbiru odpowiada wiele różnych związków chemicznych, które sprawiają, że warto włączyć tę egzotyczną przyprawę do swojego jadłospisu.

Działa przeciwzapalnie (w tym znajduje zastosowanie w zapaleniu oskrzeli oraz zapaleniu stawów). Działa żółciopędnie i pobudza motorykę przewodu pokarmowego oraz trawienie. Przeciwdziała wymiotom i łagodzi nudności – znajduje zastosowanie zarówno u kobiet w ciąży jak i osób z chorobą lokomocyjną (natomiast działanie to nie zostało zaobserwowane w przypadku osób, u których stosowana jest chemioterapia [3;6]). Oprócz tego działa przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie. Dowiedziono, że imbir pozytywnie wpływa na profil lipidowy krwi, zmniejszając stężenie cholesterolu LDL oraz na poziom glukozy we krwi.

Działa również rozgrzewająco, przez co idealnie nadaje się na jesienne i zimowe wieczory.

Działanie przeciwbólowe imbiru

Imbir działa przeciwbólowo, co znajduje zastosowanie w przypadku zwykłych bóli (jak np. w przypadku bolesnego miesiączkowania), ale również podczas migren. Dowiedziono, że stosowanie ekstraktu z imbiru wraz z leczeniem niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi powoduje zmniejszenie bólu oraz polepszenie funkcjonowania podczas trwania obserwacji – czyli do 2 godzin po wystąpieniu bólu [4].

Imbir, a aluminium

W badaniach na szczurach zaobserwowano zmniejszenie toksyczności  aluminium, przy zastosowaniu ekstraktu z imbiru, w szczególności w połączeniu z kwasem askorbinowym, co daje nadzieje w kwestii stosowania wspomnianych substancji w przeciwdziałaniu skutkom spożywania aluminium u ludzi [5].

Działanie przeciwnowotworowe imbiru

W innym badaniu na myszach zaobserwowano, że ekstrakt z imbiru hamował proliferację komórek nowotworowych oraz powodował apoptozę komórek raka trzustki Panc-1. Ekstrakt z imbiru tłumił wzrost guza bez występowania działań niepożądanych. Wskazuje to możliwe zastosowanie terapeutyczne ekstraktu z imbiru w leczeniu raka trzustki, ale w obu przypadkach potrzebne są dalsze badania.

Badanie in vitro (na modelu komórek raka prostaty) wykazał, że ekstrakt imbiru wywołuje apoptozę (śmierć) komórek tego nowotworu [7].

Przedstawione badania dają nadzieję na zastosowanie ekstraktu z imbiru w leczeniu nowotworów. Potrzebne są kolejne badania, aby dokładnie zbadać bezpieczeństwo oraz skuteczność stosowanych ekstraktów u ludzi.

Imbir

Dla kogo imbir nie jest odpowiedni?

Imbiru nie powinny spożywać osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy, nadkwasotę, wrzody żołądka i dwunastnicy, a także osoby stosujące leki rozrzedzające krew (uwaga: aspiryna!).

Jak w każdym przypadku mimo wspaniałych właściwości i imbir należy stosować w rozsądnych ilościach. Nadmierne spożywanie imbiru może podrażniać błonę śluzową żołądka oraz może powodować świąd skóry, zgagę, biegunki, a także inne niepożądane objawy.

Jak jeść imbir?

  • Świeży lub suszony -jako przyprawę do dań (głównie kuchni azjatyckiej). Idealnie również nada się do przyprawienia deserów (w tym pierników) oraz zup krem – np. zupy dyniowej.
  • Rozgrzewająca herbata
    Zaparz herbatę i wkrój 2 plasterki imbiru. Możesz również do herbaty włożyć korę cynamonu. Gdy herbata ostygnie dodaj łyżeczkę soku z cytryny oraz 1 łyżeczkę miodu (najlepiej spadziowego, gryczanego lub nektarowo-spadziowego). Wszystko razem wymieszaj.
  • Imbir kandyzowany w cukrze
  • Imbir marynowany – występuje w szczególności w kuchni azjatyckiej, w celu zneutralizowania innych smaków podczas jedzenia sushi.

Najczęściej zadawane pytania – imbirowe FAQ

Jak przechowywać imbir?

Jeśli zamierzasz wykorzystać imbir w przeciągu tygodnia nie trzeba stosować specjalnych metod przechowywania. Wystarczy, że umieścisz go w miejscu z dostępem do powietrza, ale jednocześnie chroniącym go przed wpływem promieni słonecnzych. Jeśli jednak czas ten ma być dłuższy lepiej będzie go umieścić w lodówce, w całości, nieobrany i w razie potrzeby odkrajać po kawałeczku (niektórzy zalecają włożyć korzeń owinięty w ręczniczek papierowy do woreczka strunowego lub przechowywać w pojemniku próżniowym). Dobrym sposobem jest również marynowanie kawałków imbiru w cukrze lub mrożenie pokrojonego imbiru.

Czy imbir trzeba obierać?

Imbir należy obrać przed użyciem. W skórce zazwyczaj kumulują się związki użyte podczas uprawy. i choć smakowo nie powinniśmy odczuć różnicy po użyciu imbiru ze skórką, to z tego powyższego wzlęgu zalecam obieranie.

Czy imbir można jeść na surowo?

Tak!

Podsumowanie

Imbir to wspaniała przyprawa, korzeń o wszechstronnym zastosowaniu. Warto o nim pamiętać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Bibliografia:

1. J. Newerli-Guz, M. Pych, Właściwości przeciwutleniające imbiru (Zingiber officinale Roscoe)
2. P. Pitchford, Odżywianie dla Zdrowia, wyd. Galaktyka, Łódź 2010
3. P. Bossi i in. A randomized, double-blind, placebo-controlled, multicenter study of a ginger extract in the management of chemotherapy-induced nausea and vomiting (CINV) in patients receiving high-dose cisplatin. Annals of Oncology, Volume 28, Issue 10, 1 October 2017, Pages 2547–2551
4. LB Martins i in. Double-blind placebo-controlled randomized clinical trial of ginger (Zingiber officinale Rosc.) addition in migraine acute treatment, Maj 2018
5. A. Osama i in., Studies on the Protective Effects of Ginger Extract and in Combination with Ascorbic Acid against Aluminum Toxicity Induced Hematological Disorders, Oxidative Stress and Hepatorenal Damage in Rats, Annals of Veterinary and Animal Science, 2014
6. W. Marx i in. The Effect of a Standardized Ginger Extract on Chemotherapy-Induced Nausea-Related Quality of Life in Patients Undergoing Moderately or Highly Emetogenic Chemotherapy: A Double Blind, Randomized, Placebo Controlled Trial, Nutrients 2017, 9(8), 867
7. R. Himayoon, Evaluation of the cytotoxic effect of ginger extract against prostate cancer model using in vitro study, World journal of pharmacy and pharmaceutical sciences 2017