Sezonowe warzywa i owoce wyróżniają się niebywałym smakiem, aromatem i wartością odżywczą.
O tym czy warto odżywiać się sezonowo możesz przeczytać tutaj.
Pamiętaj jednak, że występowanie konkretnych warzyw i owoców w danym okresie w dużej mierze zależy od występujących temperatur i pogody. Okresy te mogą ulegać niewielkim zmianom.
W okresie jesiennym i zimowym możemy korzystać nie tylko z warzyw i owoców, które wyrastają w danym okresie. Z odsieczą przychodzą (szczególnie w zimie) wszelkie warzywa i owoce, które można przechowywać przez długi czas.
Sezonowe owoce we wrześniu
Maliny, jeżyny, poziomki, czarny bez, borówka brusznica, jagody, żurawina, figi, pigwa, kiwi, gruszki, jabłka, brzoskwinie, śliwki, morele, mirabelki, winogrona
Sezonowe warzywa we wrześniu to prawdziwe bogactwo!
Warzywa korzeniowe
Chrzan, seler korzeniowy, marchew, burak ćwikłowy
Warzywa liściaste
Cykoria, rukola, sałata masłowa, seler naciowy, koper,
Warzywa kapustne i cebulowe
Jarmuż, por, brukselka, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, czosnek, cebula, kalafior, brokuł, kalarepa
Warzywa dyniowate
Dynia, kabaczek / cukinia, patison, ogórek,
Pozostałe warzywa, grzyby i orzechy
Borowiki, bakłażan, fasolka szparagowa, pomidory, fasola, orzechy włoskie, orzechy laskowe, karczochy, ziemniaki
Za oknem coraz więcej zimnych dni, a obecne na straganach dynie, kabaczki i buraki motywują do przygotowywania rozgrzewających zup.
A Ty jakie kulinarne podboje planujesz w tym miesiącu?
Trzymaj się ciepło! 🙂