Klasyczne kokosanki – proste i pyszne

Klasyczne kokosanki – delikatne, mięciutkie w środku, leciutko chrupiące na zewnątrz. Klasyka sama w sobie. 

Kokosanki to ciasteczka klasyczne. Gdybym miała wybrać czy wolę te, czy takie na ksylitolu (przepis wkrótce), czy może jednak biszkoptowe miałabym problem z wyborem. Zachęcam Cię do spróbowania, które będą Twoje ulubione :).

Kokosanki


Ilość kokosanek: ok. 25 średniej wielkości
Czas przygotowania: do 1 godziny
Potrzebne przyrządy: mikser/ubijaczka, rondelek, miska, papier do pieczenia

Składniki:
– 100g bezmlecznej margaryny
– 250g wiórków kokosowych
– 130g cukru
– 4 łyżki mleka roślinnego
– 2 białka

Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić w rondelku wraz z cukrem i mlekiem. Następnie dodać wiórki, wymieszać i chwilę gotować.
Ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać masę kokosową w białka.
Nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowując odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia kokosanki troszkę się spłaszczą).
Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut (aż będą złote). Po wyjęciu kokosanek z piekarnika należy je pozostawić chwilę na blaszce.

 1 kokosanka100 g kokosanekCałość 
Wartość energetyczna122,1517,33052,0kcal
Węglowodany ogółem6,527,4161,5g
Tłuszcze10,042,5250,6g
Białko1,14,626,9g
Błonnik 1,04,325,2g
Kokosanki