Klasyczne kokosanki – delikatne, mięciutkie w środku, leciutko chrupiące na zewnątrz. Klasyka sama w sobie.
Kokosanki to ciasteczka klasyczne. Gdybym miała wybrać czy wolę te, czy takie na ksylitolu (przepis wkrótce), czy może jednak biszkoptowe miałabym problem z wyborem. Zachęcam Cię do spróbowania, które będą Twoje ulubione :).

Ilość kokosanek: ok. 25 średniej wielkości
Czas przygotowania: do 1 godziny
Potrzebne przyrządy: mikser/ubijaczka, rondelek, miska, papier do pieczenia
Składniki:
– 100g bezmlecznej margaryny
– 250g wiórków kokosowych
– 130g cukru
– 4 łyżki mleka roślinnego
– 2 białka
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić w rondelku wraz z cukrem i mlekiem. Następnie dodać wiórki, wymieszać i chwilę gotować.
Ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać masę kokosową w białka.
Nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowując odstępy, ponieważ w trakcie pieczenia kokosanki troszkę się spłaszczą).
Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut (aż będą złote). Po wyjęciu kokosanek z piekarnika należy je pozostawić chwilę na blaszce.
1 kokosanka | 100 g kokosanek | Całość | ||
Wartość energetyczna | 122,1 | 517,3 | 3052,0 | kcal |
Węglowodany ogółem | 6,5 | 27,4 | 161,5 | g |
Tłuszcze | 10,0 | 42,5 | 250,6 | g |
Białko | 1,1 | 4,6 | 26,9 | g |
Błonnik | 1,0 | 4,3 | 25,2 | g |
