Muffinki z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem (bez glutenu)

Bezglutenowe muffinki z karmelizowanym jabłkiem, cynamonem i migdałami to dowód na to, że prezent mikołajkowy może być przyczyną eksperymentów.

Kilka lat temu, gdy jeszcze muffinki nie cieszyły się taką popularnością św. Mikołaj podarował mi wielką formę na 12 muffinek, którą zaraz po mikołajkach spakowałam do szafki i długo nie wyciągałam. Często tak robimy z nowinkami. Nie mamy nawyku używania ich, więc czekają na swoją wielką chwilę, debiut i po tym czasie okazuje się, że są świetne! A pracowanie z nimi to sama przyjemność. Dobrze, nie zawsze tak jest, ale tą formę na muffinki mam do dziś i używam do różnych eksperymentów :)).

Tak powstały najlepsze muffiny jakie kiedykolwiek jadłam. Niech tyle słów wystarczy…zapraszam na muffinki z karmelizowanym jabłkiem, cynamonem i migdałami.

Bezglutenowe muffiny z karmelizowanym jabłkiem i migdałami

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: do 1 godziny
Potrzebne przyrządy: forma na 12 muffinek, papilotki, 2 miski, patelnia o nieprzywierającej powłoce.

Składniki:

  • 140g mąki jaglanej
  • 55g mąki gryczanej
  • 50g kaszki kukurydzianej drobnej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru (ok. 140g)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleczka roślinnego np. sojowego
  • 80g oleju rzepakowego
  • 1 jajko

Jabłka

  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/3 kopiatej łyżeczki mielonego cynamonu
  • opcjonalnie blanszowane migdały

Przygotowanie:
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na malutkie kawałki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy jabłka, dodajemy 2 łyżki brązowego cukru i cynamon. Podsmażamy, mieszając aż cały sok odparuje. Następnie odstawiamy na bok.

Wszystkie mąki, kaszkę, brązowy cukier oraz proszek do pieczenia dajemy do miski i mieszamy aż do połączenia składników. W drugiej misce łączymy mleko roślinne, olej i jajko, mieszamy łyżką.
Zawartość miski z mokrymi składnikami przelewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy aż do otrzymania jednolitej masy.
Przekładamy masę łyżką do przygotowanych papilotek w formie na muffiny do maksymalnie 3/4 wysokości papilotek. Na wierzch dajemy karmelizowane kawałki jabłka oraz opcjonalnie blanszowane migdały.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut do suchego patyczka.

 1 muffinka bez migdałówok. 100 g muffinek bez migdałówCałość 
Wartość energetyczna208,4246,42501,0kcal
Węglowodany ogółem30,335,9364,0g
Tłuszcze8,19,697,6g
Błonnik 1,31,515,7g
Bezglutenowe muffiny z karmelizowanym jabłkiem i migdałami
Bezglutenowe muffiny z karmelizowanym jabłkiem i migdałami