Menu Zamknij

Biszkoptowe kokosanki (bez glutenu i mleka)

Biszkoptowe kokosanki to biszkopt otulony czekoladową polewą, która z jednej strony daje swój smak, a z drugiej jest dopełnieniem dla aromatu kokosu, płynącego z wiórków.

Biszkoptowe kokosanki

Kokos wydaje się być czarno-biały. Albo jego właściwości są wychwalane pod niebiosa, albo jest karcony na obecność głównie nasyconych kwasów tłuszczowych. Gdzie leży prawda? Jak zwykle po środku, ale to temat na osobny artykuł.

Biszkoptowe kokosanki to znakomita przekąska i deser. Mimo swojego zwyczajnego charakteru nikt nie przejdzie obok nich obojętnie.

Ilość ciasteczek: ok. 50
Czas przygotowania: ok. 2 godziny (bez pieczenia) – zależny od wprawy
Potrzebne przyrządy: forma prostokątna 48x24cm (lub kwadratowa 24x24cm); papier do pieczenia; 2 miseczki, rondelek o głębokim dnie

Składniki:
Biszkopt bezglutenowy → przepis
Składniki na większą porcję
– 7 jajek
– 260g mąki ziemniaczanej
– 1 szklanka cukru kryształu
– 1.5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Polewa:
13 łyżek mleka kokosowego (w formie stałej, mleczka w formie płynnej powinno być odrobinę więcej)
6 tabliczek gorzkiej, bezglutenowej i bezmlecznej czekolady
7 łyżek cukru kryształu
+ 200-300g wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na równe prostokąty (o wymiarach ok. 3x4cm lub 4x5cm), jeżeli biszkopt został upieczony w formie kwadratowej, należy go najpierw podzielić na 2 równe blaty.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w rondelku gotujemy wodę i na rondelek nakładamy miseczkę z czekoladą w kostkach) wraz z mlekiem kokosowym i cukrem, cały czas mieszać (polewa czekoladowa powinna być płynna).
Do drugiej miseczki wsypać wiórki kokosowe.
Biszkoptowy prostokąt najpierw zanurzyć w polewie czekoladowej, następnie wyjąć go za pomocą sztućców lub szczypiec, pozbyć się nadmiaru polewy i następnie obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników.
Po skończeniu odstawić kokosanki do zimnego pomieszczenia lub lodówki, aby polewa czekoladowa stężała.

Biszkoptowe kokosanki

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *