Każdy dzień może być okazją do świętowania.
Widać to również w kalendarzu świąt nietypowych, który obfituje w bardzo nietypowe okazje np. Międzynarodowy Dzień Partyzanckiego Sadzenia Słoneczników, który przypada 1 maja 🙂
Ale w kalendarzu znajdziemy nie tylko święta kościelne, państwowe czy zabawne jak ten przytoczony. Jest tam również mnóstwo okazji kulinarnych, spożywczych i przypominających o profilaktyce.
Choć część z nich w zależności od źródła ma inną datę, bądź pojawiają się kilkukrotnie w ciągu roku to myślę, że warto z częścią z nich się zapoznać 🙂
Dowiedz się, co nam oferuje kulinarny kalendarz na maj!

2 maja
- Dzień Grilla – choć nie do końca wiadomo skąd się wziął to majówka wydaje się być idealnym momentem na rozpoczęcie sezonu grillowego.
- Światowy Dzień Tuńczyka – i wbrew pozorom nie chodzi tutaj do końca o rozkoszowanie się walorami smakowymi tuńczyka, bądź rozważaniami na temat bezpieczeństwa spożycia, ale przede wszystkim zastanowieniu się nad zrównoważonym połowem tych ryb. Tuńczyk bowiem jest jedną z najpopularniejszych ryb, która w dodatku jest atrakcyjna handlowo. Jak podaje agencja Nielsen w Polsce 24% kupowanych puszek rybnych to właśnie puszki z tuńczykiem.
24 maja
- Dzień Ślimaka – i nie chodzi o tego, który goni na golasa po trawie, zjada roślinki i śni się po nocach wielbicielom ogrodnictwa, ale o tego, który kojarzony z francuską kuchnią powoli zadamawia się również w Polsce i uważany jest za afrodyzjak! Jednak to nie oznacza, że gdy zabraknie w lodówce mięsa możemy ruszyć na łowy i szukać ślimaków w skorupkach bowiem ze względu na pasożyty i bakterie należy wybierać ślimaki hodowlane, które są przeznaczone do spożycia. Ślimaki można podawać pieczone, duszone, gotowane, mielone, marynowane albo (podobno) w formie pasztetu. Podobno przepisy na dania z ślimaków były obecne w polskiej książce kucharskiej z XVII wieku! Aktualnie Polska wyrasta na coraz większego producenta i eksportera ślimaków.
28 maja
- Światowy Dzień Hamburgera – kto powiedział, że święta nietypowe mają wyłącznie doceniać żywność uważaną jako zdrową? Hamburger czyli klasycznie kanapka z kotletem z mielonej wołowiny również doczekał się swojego święta, a jakby nie było jest to typowy fast food. Choć zwykły hamburger jeszcze nie tak dawno kojarzył się z podłą przekąską na szybko to w połączeniu z zdrowotnym trendem powstał fajny posiłek o niezliczonej ilości wariacji! Poza popularnymi sieciami fast food hamburgery i burgery można znaleźć w modnych burgerowniach czy lokalach, które z standardowego hamburgera stworzyły pełnowartościowy posiłek, który możesz wziąć do ręki i ruszyć w dalszą drogę – nie tylko z wołowiną, ale też drobiem, wieprzowiną czy w wersjach wegetariańskich. Burgery można z powodzeniem przygotować w domu – nadadzą się kapitalnie na śniadanie, obiad lub kolację.
30 maja
- Światowy Dzień Soku – soki stanowią skompresowaną dawkę wartości odżywczych pochodzących z owoców i warzyw. W końcu, aby otrzymać 1 szklankę soku jabłkowego należałoby zużyć ok. 2 średnie jabłka. Choć sok sam w sobie stanowi źródło witamin i minerałów (różnych w zależności od użytych składników) trzeba pamiętać, że tłocząc owoce lub warzywa pozbawiamy ich w dużej mierze błonnika ,a soki owocowe to duża dawka łatwo przyswajalnego cukru. Dlatego zachęcam do wypijania soków przede wszystkim warzywnych, a owoce w wiekszości przypadków lepiej zjeść w całości 🙂