Każdy dzień może być okazją do świętowania.
Widać to również w kalendarzu świąt nietypowych, który obfituje w bardzo nietypowe okazje np. Międzynarodowy Dzień Partyzanckiego Sadzenia Słoneczników, który przypada 1 maja 🙂
Ale w kalendarzu znajdziemy nie tylko święta kościelne, państwowe czy zabawne jak ten przytoczony. Jest tam również mnóstwo okazji kulinarnych, spożywczych i przypominających o profilaktyce.
Choć część z nich w zależności od źródła ma inną datę, bądź pojawiają się kilkukrotnie w ciągu roku to myślę, że warto z częścią z nich się zapoznać 🙂
Dowiedz się, co nam oferuje kulinarny kalendarz na czerwiec!

1 czerwca
- Międzynarodowy Dzień Dziecka – wprawdzie nie jest to dzień kulinarny, ale korzystając z okazji chciałam życzyć wszystkiego najlepszego wszystkim dzieciom 🙂
- Światowy Dzień Mleka – mleko i produkty mleczne są spożywane niemal na całym świecie, w dużych ilościach. Najczęściej pod postacią mleka lub serów żółtych. Innymi przetworami mlecznymi są np. jogurty, skyr, kefir, maślanka, twarogi, kumys, śmietana.
- Dzień bez alkoholu – święto obchodzone w Polsce od 2006 roku mające na celu walkę z alkoholizmem i popularyzację abstynencji.
- Święto Bułki – świeże, wyciągnięte z piekarnika bułki to wielka pokusa. Ale bułki mogą być również wartościowym elementem posiłku. Warto wybierać te pełnoziarniste, a z odpowiednimi dodatkami mogą stanowić super posiłek.
12 czerwca
- Międzynarodowy Dzień Falafela – falafele to takie smażone kuleczki lub kotleciki z ciecierzycy lub bobu z przyprawami, często spotykane z dodatkiem sezamu. Potrawa wywodzi się z krajów arabskich i cieszy się sporą popularnością wśród wegan.
18 czerwca
- Międzynarodowy Dzień Sushi – to dzień, w którym być może warto spróbować tej nieco mniej typowej potrawy. Sushi daje ogrom możliwości połączeń smaków i umożliwia super spędzanie czasu przy przygotowaniu domowych rolek.