Październik nie kojarzy się specjalnie z różnorodnością warzyw i owoców.
Sezonowe warzywa i owoce wyróżniają się niebywałym smakiem, aromatem i wartością odżywczą. Dlatego warto sprawdzić jakie sezonowe warzywa i owoce oferuje nam październik.
O tym czy warto odżywiać się sezonowo możesz przeczytać tutaj.
Pamiętaj jednak, że występowanie konkretnych warzyw i owoców w danym okresie w dużej mierze zależy od występujących temperatur i pogody. Okresy te mogą ulegać niewielkim zmianom.
W okresie jesiennym i zimowym możemy korzystać nie tylko z warzyw i owoców, które wyrastają w danym okresie. Z odsieczą przychodzą (szczególnie w zimie) wszelkie warzywa i owoce, które można przechowywać przez długi czas.
Sezonowe owoce w październiku
W październiku zaczynają się pojawiać sezonowe owoce egzotyczne, które jednak w dużej mierze dostępne są cały rok.
W tym miesiącu z krajowych owoców możemy liczyć na: winogrona, jabłka, gruszki, śliwki, pigwę, jeżyny, dziką różę, żurawinę.
Z egzotycznych: figi, papaje, daktyle, banany, cytrynę, granaty i mango.
Sezonowe warzywa w październiku to prawdziwe bogactwo!
Warzywa korzeniowe
Burak ćwikłowy, seler (korzeń), pietruszka (korzeń), marchewka, brukiew
Warzywa liściaste
Sałata masłowa, sałata rzymska, sałata karbowana, sałata lodowa, szpinak, cykoria, natka pietruszki, koper, rukola, endywia, szczaw, rukiew wodna, roszponka
Warzywa kapustne i cebulowe
Jarmuż, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, cebula, czosnek, por, kalafior, brokuł, kalarepa, karczoch, brukselka
Warzywa dyniowate
Kabaczek / cukinia, dynia, patison
Pozostałe warzywa, grzyby i orzechy
Rzodkiewka, pomidor, fasola, orzechy laskowe, orzechy włoskie, bakłażan, ziemniaki, topinambur, papryka
Za oknem coraz więcej zimnych dni, a obecne na straganach dynie, kabaczki i buraki motywują do przygotowywania rozgrzewających zup.
A Ty jakie kulinarne podboje planujesz w tym miesiącu?
Trzymaj się ciepło! 🙂