Menu Zamknij

Najlepsza bezglutenowa babka na oleju

Babka na oleju to klasyk, który pojawia się u mnie co roku. A w sumie… kilka razy w roku.

Szybka, prosta i po prostu pyszna.

Bez glutenu, bez mleka, wegetariańska

Najlepiej zostawić ją na sam koniec przygotowań świątecznych, ponieważ im dłużej ją przechowujemy tym będzie suchsza. Po tygodniu jest dalej pyszna, foremna, ale lepiej komponuje się maczana w kawie lub mleku ;).

Bezglutenowa babka na oleju

Babka na oleju – plusy

To, że jest pyszna, szybka i prosta to już słyszeliście.
Ale wyobraźcie sobie, że jest to wypiek, którego nie da się zepsuć! Dowód?
Jakiś czas temu miałam okazję być jedną z osób prowadzących warsztaty kulinarne. Stwierdziłam, że babka na oleju i babka cytrynowa, które stanowią “must to do” dla każdego kto nie umie piec lub boi się piec muszą się pojawić w warsztatowym repertuarze. Tymczasem piekarniki gazowe zupełnie nie chciały z nami współpracować. Jeden w trakcie pieczenia wyłączył się na 30 minut, drugi najpierw nie chciał grzać, a potem skończyło się na ratowaniu babek, które zyskały czarny kolor skórki i mało sympatyczny zapach.

Ale mimo tych perypetii były pyszne i nie ostał się ani jeden kawałeczek :).

Babka na oleju – przepis

Ilość porcji: 2 babki (ok. 24 kawałki)
Czas przygotowania: do 1 godziny 20 minut
Potrzebne przyrządy: papier do pieczenia, 2 foremki keksówki (ok. 12x35cm); mikser/ubijaczka
Składniki:
– 8 jajek kurzych
– 240 g cukru
– 200 g mąki ziemniaczanej*
– 100 g kukurydzianej, jaglanej lub owsianej mąki*
– 1 szklanka oleju
– 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
– 3 łyżki bezglutenowego, naturalnego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
+ opcjonalnie cukier puder do posypania
* mąki można zastąpić ok. 300 g mąki pszennej w wersji z glutenem

Przygotowanie:
Oddzielić biała od żółtek.
Białka dać do miski i ubić na sztywną pianę.
Następnie porcjami wsypywać cukier, cały czas mieszając.
Potem dodać żółtka, olej oraz porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (każdorazowo po wsypaniu mąki – najlepiej po łyżce – należy delikatnie przemieszać masę).
Połowę masy przelać do uprzednio wyłożonych papierem do pieczenia foremek.
Do reszty masy dodać 3 łyżki kakao i dokładnie wymieszać. Następnie przelać do foremek z jasną masą.
Piec przez ok. 45-50minut w 180 stopniach Celsjusza.
Po upieczeniu należy je pozostawić w foremkach przez około 10 minut.

Następnie ostudzić na kratce. Voila 🙂

 1 kawałek babki (bez glutenu)1 kawałek babki* 
Wartość energetyczna185,0183,0kcal
Węglowodany ogółem19,418,6g
Cukry proste9,08,9g
Tłuszcze10,810,8g
Białko3,13,7g
Błonnik 0,90,4g
ŁG14,514,0 

* Babka bg – babka bezglutenowa na mące kukurydzianej i ziemniaczanej
W drugiej babce, w tabeli, mąki te zostały zastąpione mąką pszenną i na tej podstawie wyliczono wartości odżywcze.

Bezglutenowa babka na oleju

Zobacz też przepis na babkę cytrynową.

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *