Prosta sałatka warzywna to bogactwo witamin, które każdy ma na wyciągnięcie ręki.
Zawsze lubiłam określenie „wiem, co jem” … wydaje się wtedy, że jesteśmy świadomymi konsumentami. Niemniej jednak mimo starań nie zawsze możemy dokładnie określić „co jemy”, bo są czy opryski chemiczne, czy karmy, czy cokolwiek innego, o czym konsument oficjalnie wiedzieć nie musi (choć ostatnio mamy wzmożoną ekspozycję produktów eko/bio, które są – najczęściej – wolne od chemicznych wspomagaczy.
W tym wypadku „wiem, co jem” jest dla mnie szczególnie dobitne, bo część składników zostało wyhodowane w ogródku moich rodziców 😉
Prosta sałatka warzywna nadaje się jako posiłek sam w sobie (np. kolacja), ale jako dodatek do głównego dania również sprawdzi się świetnie. Jak dla mnie na piknik także się przyda – do pudełka i w drogę!
Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 20 minut
Potrzebne przyrządy: miska
Składniki:
– 1.5 papryki czerwonej
– 100g sałaty masłowej
– 150g ogórka zielonego
– 2 średnie pomidory
– 1 cebulka dymka
Sos:
– 2 ząbki czosnku
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka octu winnego jasnego
– 0.5 łyżeczki suszonego oregano
– 2 listki świeżej bazylii/0.5 łyżeczki suszonej
– sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Paprykę myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych, po czym kroimy w kosteczkę. Czyścimy sałatę i cebulkę dymkę, sałatę drzemy na małe kawałki, a cebulkę kroimy. Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę. Pomidora parzymy, pozbawiamy skórki i kroimy w kosteczkę. Wszystko dajemy do jednej miski.
Oliwę z oliwek, ocet oraz przyprawy umieszczamy w szklance, dodajemy przeciśnięty czosnek i dokładnie mieszamy.
Wlewamy sos do warzyw i dokładnie mieszamy.
Prosta sałatka warzywna jest gotowa! 🙂
Całość (ok. 3 porcje) | 1 porcja sałatki | ||
Wartość energetyczna | 665 | 221,7 | kcal |
Węglowodany ogółem | 44,5 | 14,8 | g |
Tłuszcze | 52,4 | 17,5 | g |
Białko | 10 | 3,3 | g |
Błonnik | 14,7 | 4,9 | g |
ŁG | 8,5 | 2,8 |