Prosta sałatka warzywna z sosem a’la winegret

Prosta sałatka warzywna

Prosta sałatka warzywna to bogactwo witamin, które każdy ma na wyciągnięcie ręki. 

Zawsze lubiłam określenie „wiem, co jem” … wydaje się wtedy, że jesteśmy świadomymi konsumentami. Niemniej jednak mimo starań nie zawsze możemy dokładnie określić „co jemy”, bo są czy opryski chemiczne, czy karmy, czy cokolwiek innego, o czym konsument oficjalnie wiedzieć nie musi (choć ostatnio mamy wzmożoną ekspozycję produktów eko/bio, które są – najczęściej – wolne od chemicznych wspomagaczy.

W tym wypadku „wiem, co jem” jest dla mnie szczególnie dobitne, bo część składników zostało wyhodowane w ogródku moich rodziców 😉 

Prosta sałatka warzywna nadaje się jako posiłek sam w sobie (np. kolacja), ale jako dodatek do głównego dania również sprawdzi się świetnie. Jak dla mnie na piknik także się przyda – do pudełka i w drogę! 

 

Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 20 minut
Potrzebne przyrządy: miska

Składniki:
– 1.5 papryki czerwonej
– 100g sałaty masłowej
– 150g ogórka zielonego
– 2 średnie pomidory
– 1 cebulka dymka

Sos:
– 2 ząbki czosnku
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka octu winnego jasnego
– 0.5 łyżeczki suszonego oregano
– 2 listki świeżej bazylii/0.5 łyżeczki suszonej
– sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Paprykę myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych, po czym kroimy w kosteczkę. Czyścimy sałatę i cebulkę dymkę, sałatę drzemy na małe kawałki, a cebulkę kroimy. Ogórka obieramy  i kroimy w kosteczkę. Pomidora parzymy, pozbawiamy skórki i kroimy w kosteczkę. Wszystko dajemy do jednej miski.

Oliwę z oliwek, ocet oraz przyprawy umieszczamy w szklance, dodajemy przeciśnięty czosnek i dokładnie mieszamy.

Wlewamy sos do warzyw i dokładnie mieszamy.
Prosta sałatka warzywna jest gotowa! 🙂

  Całość (ok. 3 porcje) 1 porcja sałatki  
Wartość energetyczna 665 221,7 kcal
Węglowodany ogółem 44,5 14,8 g
Tłuszcze 52,4 17,5 g
Białko 10 3,3 g
Błonnik  14,7 4,9 g
ŁG 8,5 2,8  
Prosta sałatka warzywna
Prosta sałatka warzywna