Czekokulki mocy

Czekokulki mocy to mój typ jeśli chodzi o szybką słodycz „na raz”. Kulki mocy robią furorę od jakiegoś czasu. Tak naprawdę podczas ich przygotowania ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia.

Ja wybieram zawsze czekokulki mocy. Skondensowana dawka energii w prostej, bardzo smacznej formie! 🙂

Czekokulki

Ilość sztuk: ok. 15
Czas przygotowania: ok. 20 minut + chłodzenie
Potrzebne narzędzia: blender, garnek o głębokim dnie, pojemnik, ręczniczek papierowy

Składniki:
– płatki owsiane bezglutenowe 130 g
– czekolada gorzka (jak najwięcej % masy kakaowej) 50g
– mleko krowie 2% lub mleko sojowe wzbogacone 180 g
– masło lub olej kokosowy 20 g
– miód 35g (duża łycha) – w wersji wegańskiej może być syrop z agawy bądź syrop klonowy, ale wpłynie to na smak
+ kakao lub pokruszone migdały do obtoczenia (ok. 60 g)

.

Przygotowanie:
Płatki owsiane podgotować na mleku (zamiennie roślinne), aby zmiękły. Następnie wrzucić masło (zamiennie z olejem kokosowym) i kostki czekolady, poczekać aż się roztopią. Lekko ostudzoną masę przełożyć do miski i zblendować razem z miodem. Tak przygotowaną masę odstawić do ostudzenia. Jeśli nawet po ostudzeniu będzie bardzo klejąca należy ją schłodzić w lodówce. Następnie formować kulki z ok. ½ objętości łyżki i obtaczać w kakao lub mielonych migdałach. Poukładać na blaszce, tak aby się nie stykały (można je układać piętrowo oddzielając poszczególne piętra ręczniczkiem papierowym, ale może to zdeformować kulki). Następnie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby stężały.

Czy czekokulki podbiły już Twoje serce?

 15 kulek mlecznych1 kulka mleczna1 kulka bezmleczna 
Wartość energetyczna1114,674,376,0kcal
Węglowodany ogółem150,510,09,9g
Tłuszcze50,53,43,6g
Białko25,61,71,7g
Błonnik14,511g
ŁG60,916,16b/d 
WW11,830,790,79 
WBT50,350,35 

* zestawienie nie obejmuje kakao lub migdałów do obtoczenia