Bezglutenowa i bezmleczna babka cytrynowa

Bezglutenowa babka cytrynowa to bardzo proste i pyszne ciasto.

Łączy w sobie słodkość i kwaśność. Jednych zdobywa aromatem, drugich puchatą strukturą. Jedno jest pewne, zdecydowanie warto ją uwzględnić w wielkanocnym menu (i nie tylko :)).

Kolejnym plusem tego wypieku jest to, że do jej przygotowania potrzebujemy wyłącznie łatwo dostępne składniki. Jeśli będziesz mieć problem z kupieniem mąki jaglanej, możesz użyć zamiennie kukurydzianą. Natomiast jeśli nie musisz być na diecie bezglutenowej to z powodzeniem możesz użyć zamiast niej mąkę pszenną.

Zaznaczam, że zamiana jaglanej na mąkę pszenną sprawi, że ciasto nie będzie bezglutenowe :-).

Bezglutenowa babka cytrynowa
Bezglutenowa babka, bez mleka, wege

Babka cytrynowa – przepis

Ilość porcji: 1 babka (ok. 12 kawałków)
Czas przygotowania: ok. 1.5 godziny
Potrzebne przyrządy: forma na babkę o średnicy 22cm z tuleją; miska; mikser/ubijaczka
Składniki:
– 5 jajek
– 7 łyżek cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy)
– 60g mąki ziemniaczanej
– 35g mąki jaglanej
– 1 kopiata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– 3 łyżki oleju
– sok z połowy średniej cytryny
– skórka starta z 2 cytryn (uprzednio wyszorowanych i sparzonych)

Cytrynowy lukier
– 14 łyżek cukru pudru
– 2 łyżki gorącej wody
– 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Mąki mieszamy w miseczce wraz z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy porcjami cukier waniliowy, cały czas ubijając.
Do szklanki z żółtkami dodajemy sok z cytryny oraz olej i dokładnie mieszamy, mieszaninę oraz startą skórkę z cytryn dodajemy do ubitych białek i znów mieszamy aż do powstania jednolitej masy. Na koniec dodajemy porcjami mąki z proszkiem do pieczenia (po łyżce), po każdym razie mieszając aż do połączenia się mąki z masą.
Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki, wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 50-60 minut aż do suchego patyczka.

Po wyciągnięciu babki z piekarnika zostawiamy ją w formie na kolejne kilkanaście minut.

Lukier
Do miseczki wsypujemy cukier puder, następnie dodajemy wodę i sok z cytryny. Ucieramy aż do powstania jednolitego lukru.
Polewamy wyciągniętą z foremki, ostudzoną babkę.

 1 kawałek babki z lukrem1 kawałek babki bez lukru 
Wartość energetyczna153,0101,7kcal
Węglowodany ogółem25,211,8g
Cukry proste18,25,3g
Tłuszcze5,04,7g
Białko3,33,3g
Błonnik0,70,7g
ŁG18,09,0 
Bezglutenowa babka cytrynowa
Bezglutenowa babka cytrynowa
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Mogą Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Artykuły dietetyczne

Artykuły

o diecie, treningu i zdrowym stylu życia
Kliknij po więcej

Przepisy na pyszne dania

Przepisy

na FIT dania i takie niekoniecznie dietetyczne.
Kliknij i zobacz przepisy

Podcast

Dietetyczna Mitologia

podcast, w którym mierzę się z mitami i faktami
Kliknij po więcej

Konsultacje dietetyczne online

Konsultacje online

Więcej informacji

Newsletter

Zapisz się na newsletter

i bądźmy w kontakcie
Dowiedz się więcej