Bezglutenowa i bezmleczna babka cytrynowa

Bezglutenowa babka cytrynowa to bardzo proste i pyszne ciasto.

Łączy w sobie słodkość i kwaśność. Jednych zdobywa aromatem, drugich puchatą strukturą. Jedno jest pewne, zdecydowanie warto ją uwzględnić w wielkanocnym menu (i nie tylko :)).

Kolejnym plusem tego wypieku jest to, że do jej przygotowania potrzebujemy wyłącznie łatwo dostępne składniki. Jeśli będziesz mieć problem z kupieniem mąki jaglanej, możesz użyć zamiennie kukurydzianą. Natomiast jeśli nie musisz być na diecie bezglutenowej to z powodzeniem możesz użyć zamiast niej mąkę pszenną.

Zaznaczam, że zamiana jaglanej na mąkę pszenną sprawi, że ciasto nie będzie bezglutenowe :-).

Bezglutenowa babka cytrynowa
Bezglutenowa babka, bez mleka, wege

Babka cytrynowa – przepis

Ilość porcji: 1 babka (ok. 12 kawałków)
Czas przygotowania: ok. 1.5 godziny
Potrzebne przyrządy: forma na babkę o średnicy 22cm z tuleją; miska; mikser/ubijaczka
Składniki:
– 5 jajek
– 7 łyżek cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy)
– 60g mąki ziemniaczanej
– 35g mąki jaglanej
– 1 kopiata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– 3 łyżki oleju
– sok z połowy średniej cytryny
– skórka starta z 2 cytryn (uprzednio wyszorowanych i sparzonych)

Cytrynowy lukier
– 14 łyżek cukru pudru
– 2 łyżki gorącej wody
– 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Mąki mieszamy w miseczce wraz z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy porcjami cukier waniliowy, cały czas ubijając.
Do szklanki z żółtkami dodajemy sok z cytryny oraz olej i dokładnie mieszamy, mieszaninę oraz startą skórkę z cytryn dodajemy do ubitych białek i znów mieszamy aż do powstania jednolitej masy. Na koniec dodajemy porcjami mąki z proszkiem do pieczenia (po łyżce), po każdym razie mieszając aż do połączenia się mąki z masą.
Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki, wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 50-60 minut aż do suchego patyczka.

Po wyciągnięciu babki z piekarnika zostawiamy ją w formie na kolejne kilkanaście minut.

Lukier
Do miseczki wsypujemy cukier puder, następnie dodajemy wodę i sok z cytryny. Ucieramy aż do powstania jednolitego lukru.
Polewamy wyciągniętą z foremki, ostudzoną babkę.

 1 kawałek babki z lukrem1 kawałek babki bez lukru 
Wartość energetyczna153,0101,7kcal
Węglowodany ogółem25,211,8g
Cukry proste18,25,3g
Tłuszcze5,04,7g
Białko3,33,3g
Błonnik0,70,7g
ŁG18,09,0 
Bezglutenowa babka cytrynowa
Bezglutenowa babka cytrynowa
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Mogą Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Artykuły dietetyczne

Artykuły

o diecie, treningu i zdrowym stylu życia
Kliknij po więcej

Przepisy na pyszne dania

Przepisy

na FIT dania i takie niekoniecznie dietetyczne.
Kliknij i zobacz przepisy

Podcast

Dietetyczna Mitologia

podcast, w którym mierzę się z mitami i faktami
Kliknij po więcej

Konsultacje dietetyczne online

Konsultacje online

Więcej informacji

Newsletter

Zapisz się na newsletter

i bądźmy w kontakcie
Dowiedz się więcej