Bezglutenowa babka cytrynowa to bardzo proste i pyszne ciasto.
Łączy w sobie słodkość i kwaśność. Jednych zdobywa aromatem, drugich puchatą strukturą. Jedno jest pewne, zdecydowanie warto ją uwzględnić w wielkanocnym menu (i nie tylko :)).
Kolejnym plusem tego wypieku jest to, że do jej przygotowania potrzebujemy wyłącznie łatwo dostępne składniki. Jeśli będziesz mieć problem z kupieniem mąki jaglanej, możesz użyć zamiennie kukurydzianą. Natomiast jeśli nie musisz być na diecie bezglutenowej to z powodzeniem możesz użyć zamiast niej mąkę pszenną.
Zaznaczam, że zamiana jaglanej na mąkę pszenną sprawi, że ciasto nie będzie bezglutenowe :-).

Bezglutenowa babka, bez mleka, wege
Babka cytrynowa – przepis
Ilość porcji: 1 babka (ok. 12 kawałków)
Czas przygotowania: ok. 1.5 godziny
Potrzebne przyrządy: forma na babkę o średnicy 22cm z tuleją; miska; mikser/ubijaczka
Składniki:
– 5 jajek
– 7 łyżek cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy)
– 60g mąki ziemniaczanej
– 35g mąki jaglanej
– 1 kopiata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– 3 łyżki oleju
– sok z połowy średniej cytryny
– skórka starta z 2 cytryn (uprzednio wyszorowanych i sparzonych)
Cytrynowy lukier
– 14 łyżek cukru pudru
– 2 łyżki gorącej wody
– 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Mąki mieszamy w miseczce wraz z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy porcjami cukier waniliowy, cały czas ubijając.
Do szklanki z żółtkami dodajemy sok z cytryny oraz olej i dokładnie mieszamy, mieszaninę oraz startą skórkę z cytryn dodajemy do ubitych białek i znów mieszamy aż do powstania jednolitej masy. Na koniec dodajemy porcjami mąki z proszkiem do pieczenia (po łyżce), po każdym razie mieszając aż do połączenia się mąki z masą.
Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki, wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok. 50-60 minut aż do suchego patyczka.
Po wyciągnięciu babki z piekarnika zostawiamy ją w formie na kolejne kilkanaście minut.
Lukier
Do miseczki wsypujemy cukier puder, następnie dodajemy wodę i sok z cytryny. Ucieramy aż do powstania jednolitego lukru.
Polewamy wyciągniętą z foremki, ostudzoną babkę.
1 kawałek babki z lukrem | 1 kawałek babki bez lukru | ||
Wartość energetyczna | 153,0 | 101,7 | kcal |
Węglowodany ogółem | 25,2 | 11,8 | g |
Cukry proste | 18,2 | 5,3 | g |
Tłuszcze | 5,0 | 4,7 | g |
Białko | 3,3 | 3,3 | g |
Błonnik | 0,7 | 0,7 | g |
ŁG | 18,0 | 9,0 |

