Jabłko pieczone z orzechami i cynamonem

Jabłko pieczone z masłem, orzechami i aromatycznym cynamonem, posypane ociupiną mielonego goździka to jedna z ostatnich wariacji na temat pieczonych jabłek.

Lubię czasami pokombinować z wariacjami deserów opartych o owoce. Jak już ma być słodko to niech oprócz słodkiego smaku przyniesie troszkę wartości odżywczych. A że w opcjach takich deserów ogranicza nas praktycznie wyłącznie wyobraźnia to dzisiaj wersja dość minimalistyczna.

Jabłko pieczone z masłem i orzechami

Uwagi

  • jeśli cierpisz na insulinooporność możesz trzymać krócej jabłko w piekarniku. W skrócie: im bardziej rozpieczony owoc, tym szybciej będzie rósł poziom cukru po jego spożyciu. Pamiętaj, że przy zaburzeniach przemian węglowodanów – IO lub cukrzycy należy również zwrócić uwagę na ilość!
  • najlepiej wybierać odmiany jabłek, które się nie rozpiekają nadmiernie. Można również zrobić tak jak ja i wybrać taką, która nie rozpieka się niemal w ogóle. Dzięki takiemu połączeniu środek jabłka jest niemal bez zmian, gdy na zewnątrz jest miękkie i delikatnie rozpieczone.

Przepis na jabłko pieczone z orzechami i cynamonem

Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Potrzebne narzędzia: deska, naczynie żaroodporne albo blaszka, piekarnik, miska

Składniki:

  • 1 jabłko
  • ok. 1 łyżka siekanych orzechów laskowych
  • 10 g miękkiego masła
  • ok. 1 łyżka siekanych orzechów nerkowca lub migdałów (w sumie orzechów ma być ok. 25 g)
  • ok. 5 g miodu gryczanego lub spadziowego
  • ok. 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonych goździków

Przygotowanie:

Jabłko umyj, osusz i przekrój na dwie połówki. Wytnij gniazdo nasienne, środek najlepiej wydrąż specjalną łyżeczką. Masło wymieszaj z płynnym miodem, cynamonem, goździkami oraz siekanymi orzechami. Wypełnij jabłka przygotowanym farszem i włóż do naczynia żaroodpornego. Nagrzej piekarnik na trybie grzałek do 190 stopni. Włóż jabłka do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20-25 minut. Podawaj na ciepło.

Smacznego!

 1 jabłko    (2 połówki) 
Wartość energetyczna265,0kcal
Węglowodany ogółem34,7g
Cukry proste23,0g
Tłuszcze14,6g
Białko4,6g
Błonnik 6,9g
Inne
ŁG12,6 
WW2,78 
WBT1,50 
Jabłko pieczone z masłem i orzechami