Jabłko pieczone z masłem, orzechami i aromatycznym cynamonem, posypane ociupiną mielonego goździka to jedna z ostatnich wariacji na temat pieczonych jabłek.
Lubię czasami pokombinować z wariacjami deserów opartych o owoce. Jak już ma być słodko to niech oprócz słodkiego smaku przyniesie troszkę wartości odżywczych. A że w opcjach takich deserów ogranicza nas praktycznie wyłącznie wyobraźnia to dzisiaj wersja dość minimalistyczna.
Uwagi
- jeśli cierpisz na insulinooporność możesz trzymać krócej jabłko w piekarniku. W skrócie: im bardziej rozpieczony owoc, tym szybciej będzie rósł poziom cukru po jego spożyciu. Pamiętaj, że przy zaburzeniach przemian węglowodanów – IO lub cukrzycy należy również zwrócić uwagę na ilość!
- najlepiej wybierać odmiany jabłek, które się nie rozpiekają nadmiernie. Można również zrobić tak jak ja i wybrać taką, która nie rozpieka się niemal w ogóle. Dzięki takiemu połączeniu środek jabłka jest niemal bez zmian, gdy na zewnątrz jest miękkie i delikatnie rozpieczone.
Przepis na jabłko pieczone z orzechami i cynamonem
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Potrzebne narzędzia: deska, naczynie żaroodporne albo blaszka, piekarnik, miska
Składniki:
- 1 jabłko
- ok. 1 łyżka siekanych orzechów laskowych
- 10 g miękkiego masła
- ok. 1 łyżka siekanych orzechów nerkowca lub migdałów (w sumie orzechów ma być ok. 25 g)
- ok. 5 g miodu gryczanego lub spadziowego
- ok. 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonych goździków
Przygotowanie:
Jabłko umyj, osusz i przekrój na dwie połówki. Wytnij gniazdo nasienne, środek najlepiej wydrąż specjalną łyżeczką. Masło wymieszaj z płynnym miodem, cynamonem, goździkami oraz siekanymi orzechami. Wypełnij jabłka przygotowanym farszem i włóż do naczynia żaroodpornego. Nagrzej piekarnik na trybie grzałek do 190 stopni. Włóż jabłka do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20-25 minut. Podawaj na ciepło.
Smacznego!
1 jabłko (2 połówki) | ||
Wartość energetyczna | 265,0 | kcal |
Węglowodany ogółem | 34,7 | g |
Cukry proste | 23,0 | g |
Tłuszcze | 14,6 | g |
Białko | 4,6 | g |
Błonnik | 6,9 | g |
Inne | ||
ŁG | 12,6 | |
WW | 2,78 | |
WBT | 1,50 |