Jabłka pieczone z cynamonowym serkiem i orzechami to kolejna możliwość jaką daje nam pieczenie.
Jabłka umożliwiają przygotowanie tego deseru na mnóstwo sposobów. Dziś przedstawiam Ci wersję z serkiem śmietankowym, który dodaje ciekawego akcentu do tego deseru.
Pieczone jabłka to deser warty uwagi, gdy najdzie Cię ochota na słodkie co nieco :).

Uwagi
- jeśli cierpisz na insulinooporność możesz trzymać krócej jabłko w piekarniku. W skrócie: im bardziej rozpieczony owoc, tym szybciej będzie rósł poziom cukru po jego spożyciu. Pamiętaj, że przy zaburzeniach przemian węglowodanów – IO lub cukrzycy należy również zwrócić uwagę na ilość!
- najlepiej wybierać odmiany jabłek, które się nie rozpiekają nadmiernie. Można również zrobić tak jak ja i wybrać taką, która nie rozpieka się niemal w ogóle. Dzięki takiemu połączeniu środek jabłka jest niemal bez zmian, gdy na zewnątrz jest miękkie i delikatnie rozpieczone.
Przepis na pyszne jabłka pieczone z serkiem i orzechami
Dla alergików: zawiera mleko i orzechy, bez glutenu, bez jajek
Ilość porcji: 1-2
Czas przygotowania: 40 minut
Potrzebne narzędzia: piekarnik, naczynie żaroodporne lub blaszka, miseczka, łyżeczka do wydrążania lub nóż
Składniki:
- 2 jabłka
- 100 g serka śmietankowego
- 15 g miodu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- ok. 1 łyżka siekanych orzechów laskowych
- ok. 1 łyżka siekanych orzechów nerkowca lub migdałów (w sumie orzechów ma być ok. 25 g)
- szczypta mielonych goździków
Przygotowanie:
Jabłko umyj, osusz i przekrój na dwie połówki. Wytnij gniazdo nasienne, środek najlepiej wydrąż specjalną łyżeczką. Serek wymieszaj z płynnym miodem, cynamonem, goździkami i siekanymi orzechami, aby powstała jednolita masa. Do każdej połówki jabłka nałóż masy serowej i włóż je do naczynia żaroodpornego. Nagrzej piekarnik na trybie grzałek do 190 stopni. Włóż jabłka do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20-25 minut. Podawaj na ciepło. Jako dodatek można zastosować roztopioną czekoladę.
Całość (2 jabłka) | 1 porcja (2 połówki) | ||
Wartość energetyczna | 577,8 | 288,9 | kcal |
Węglowodany ogółem | 74,6 | 37,3 | g |
Cukry proste | 54,7 | 27,4 | g |
Tłuszcze | 29,4 | 14,7 | g |
Białko | 12,9 | 6,5 | g |
Błonnik | 11,0 | 5,5 | g |
Inne | |||
ŁG | 28,9 | 14,5 | |
WW | 6,35 | 3,17 | |
WBT | 3,16 | 1,58 |

