Jabłka pieczone z cynamonowym serkiem i orzechami

Jabłka pieczone z cynamonowym serkiem i orzechami to kolejna możliwość jaką daje nam pieczenie.

Jabłka umożliwiają przygotowanie tego deseru na mnóstwo sposobów. Dziś przedstawiam Ci wersję z serkiem śmietankowym, który dodaje ciekawego akcentu do tego deseru.

Pieczone jabłka to deser warty uwagi, gdy najdzie Cię ochota na słodkie co nieco :).

Jabłka pieczone z serkiem

Uwagi

  • jeśli cierpisz na insulinooporność możesz trzymać krócej jabłko w piekarniku. W skrócie: im bardziej rozpieczony owoc, tym szybciej będzie rósł poziom cukru po jego spożyciu. Pamiętaj, że przy zaburzeniach przemian węglowodanów – IO lub cukrzycy należy również zwrócić uwagę na ilość!
  • najlepiej wybierać odmiany jabłek, które się nie rozpiekają nadmiernie. Można również zrobić tak jak ja i wybrać taką, która nie rozpieka się niemal w ogóle. Dzięki takiemu połączeniu środek jabłka jest niemal bez zmian, gdy na zewnątrz jest miękkie i delikatnie rozpieczone.

Przepis na pyszne jabłka pieczone z serkiem i orzechami

Dla alergików: zawiera mleko i orzechy, bez glutenu, bez jajek

Ilość porcji: 1-2
Czas przygotowania: 40 minut
Potrzebne narzędzia: piekarnik, naczynie żaroodporne lub blaszka, miseczka, łyżeczka do wydrążania lub nóż

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 100 g serka śmietankowego
  • 15 g miodu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • ok. 1 łyżka siekanych orzechów laskowych
  • ok. 1 łyżka siekanych orzechów nerkowca lub migdałów (w sumie orzechów ma być ok. 25 g)
  • szczypta mielonych goździków

Przygotowanie:

Jabłko umyj, osusz i przekrój na dwie połówki. Wytnij gniazdo nasienne, środek najlepiej wydrąż specjalną łyżeczką. Serek wymieszaj z płynnym miodem, cynamonem, goździkami i siekanymi orzechami, aby powstała jednolita masa. Do każdej połówki jabłka nałóż masy serowej  i włóż je do naczynia żaroodpornego. Nagrzej piekarnik na trybie grzałek do 190 stopni. Włóż jabłka do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20-25 minut. Podawaj na ciepło. Jako dodatek można zastosować roztopioną czekoladę.

 Całość (2 jabłka)1 porcja (2 połówki) 
Wartość energetyczna577,8288,9kcal
Węglowodany ogółem74,637,3g
Cukry proste54,727,4g
Tłuszcze29,414,7g
Białko12,96,5g
Błonnik 11,05,5g
Inne
ŁG28,914,5 
WW6,353,17 
WBT3,161,58 
Jabłka pieczone z serkiem
Jabłka pieczone z serkiem