Listopad wprowadza nas w nieco gorszy okres pod względem dostępności warzyw i owoców.
Jednak wciąż w zanadrzu są wszelkie kapusty i warzywa korzeniowe. Warto w tym okresie pamiętać również o kiszonkach, warzywach konserwowych lub mrożonych. Coraz częściej na straganach będziemy mogli spotkać również owoce egzotyczne, w tym cytrusy.
O tym czy warto odżywiać się sezonowo możesz przeczytać tutaj.
Pamiętaj jednak, że występowanie konkretnych warzyw i owoców w danym okresie w dużej mierze zależy od występujących temperatur i pogody. Okresy te mogą ulegać niewielkim zmianom.
Sezonowe owoce na listopad
W listopadzie wciąż możemy liczyć na gruszki, jabłka i żurawinę.
Swój sezon w tym okresie mają również niektóre owoce egzotyczne np. ananas, banany, cytryna, daktyle, granaty, klementynki, mandarynki, marakuja, pomarańcza, pomelo.
Wśród sezonowych warzyw w listopadzie przeważają kapusty i warzywa korzeniowe
Warzywa korzeniowe
Burak ćwikłowy, seler (korzeń), pietruszka (korzeń), marchewka, brukiew, rzodkiew biała
Warzywa liściaste
Cykoria, endywia, natka pietruszki, szpinak
Warzywa kapustne i cebulowe
Jarmuż, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, cebula, czosnek, por, kalafior, kalarepa, brukselka
Pozostałe warzywa
Dynia, ziemniaki, topinambur
A jakie kulinarne podboje planujesz w tym miesiącu? Ja planuję wykorzystać zapasy dyni w postaci zup, ciast i wielu innych pyszności :-).
Trzymaj się ciepło!
Zobacz listy sezonowych warzyw i owoców dla pozostałych miesięcy.