Sezonowe warzywa i owoce wyróżniają się niebywałym smakiem, aromatem i wartością odżywczą.
O tym czy warto odżywiać się sezonowo możesz przeczytać tutaj.
Pamiętaj jednak, że występowanie konkretnych warzyw i owoców w danym okresie w dużej mierze zależy od występujących temperatur i pogody. Okresy te mogą ulegać niewielkim zmianom.
Grudzień to czas kiedy obecność warzyw w jadłospisie wymaga ciut większej gimnastyki. Na szczęście można również korzystać z tych mrożonych, kiszonych i konserwowanych, co zwiększy warzywne i owocowe urozmaicenie.
Sezonowe owoce w grudniu
Grudniową porą ratują nas typowe polskie owoce – gruszki i jabłka. W tym okresie mamy też w sklepach szeroki wybór owoców egzotycznych jak np. ananas, banany, pomarańcze, mandarynki, pitaja, papapaja, mango, liczi, kiwano, grejpfruty.
Wśród warzyw przeważają te, które można długo przechowywać
Warzywa korzeniowe
Pietruszka (korzeń), brukiew, rzodkiew biała, marchewka, seler (korzeń), burak ćwikłowy
Warzywa liściaste
Cykoria, roszponka, endywia
Warzywa kapustne i cebulowe
Jarmuż, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, cebula, czosnek, por, kalafior, brukselka
Grudzień – pozostałe warzywa
Dynia, ziemniaki, topinambur
A Ty jakie kulinarne podboje planujesz w tym miesiącu?
Trzymaj się ciepło!