Sezonowe warzywa i owoce – grudzień

Sezonowe warzywa i owoce wyróżniają się niebywałym smakiem, aromatem i wartością odżywczą.

O tym czy warto odżywiać się sezonowo możesz przeczytać tutaj.

Pamiętaj jednak, że występowanie konkretnych warzyw i owoców w danym okresie w dużej mierze zależy od występujących temperatur i pogody. Okresy te mogą ulegać niewielkim zmianom.

Grudzień to czas kiedy obecność warzyw w jadłospisie wymaga ciut większej gimnastyki. Na szczęście można również korzystać z tych mrożonych, kiszonych i konserwowanych, co zwiększy warzywne i owocowe urozmaicenie.

Sezonowe owoce w grudniu

Grudniową porą ratują nas typowe polskie owoce – gruszki i jabłka. W tym okresie mamy też w sklepach szeroki wybór owoców egzotycznych jak np. ananas, banany, pomarańcze, mandarynki, pitaja, papapaja, mango, liczi, kiwano, grejpfruty.

Sezonowe owoce

Wśród warzyw przeważają te, które można długo przechowywać

Warzywa korzeniowe

Pietruszka (korzeń), brukiew, rzodkiew biała, marchewka, seler (korzeń), burak ćwikłowy

Warzywa liściaste

Cykoria, roszponka, endywia

Warzywa kapustne i cebulowe

Jarmuż, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, cebula, czosnek, por, kalafior, brukselka

Grudzień – pozostałe warzywa

Dynia, ziemniaki, topinambur

  • Sezonowe warzywa grudzień
  • Sezonowe warzywa grudzień
  • Sezonowe owoce grudzień

A Ty jakie kulinarne podboje planujesz w tym miesiącu?

Trzymaj się ciepło!