Placuszki cukiniowo-jaglane z kukurydzą

Placuszki cukiniowo-jaglane były jednym z eksperymentów na jakich jakiś czas temu skupiłam swoją uwagę. Robiłam placki ze wszystkiego, co nadawało się do tarcia i jedzenia.

A wyszło pysznie! Dlatego zapraszam Was dziś na połączenie cukinii, kaszy jaglanej, kukurydzy i pestek słonecznika :-). 

Placuszki cukiniowo-jaglane z kukurydzą

Ilość porcji: 1-2 (5 placuszków)
Potrzebne przyrządy: patelnia z nieprzywierającą powłoką, łopatka do przewracania, miska, garnek o głębokim dnie, tarka o małych oczkach
Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki:
– 60g kaszy jaglanej suchej
– 200g cukinii
– 60g kukurydzy konserwowej (odsączonej)
– 1 jajko
– 1 łyżka łuskanego słonecznika
– sól, pieprz do smaku
+ olej do smażenia

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w wodzie ok. 7 minut od momentu wrzenia. Odcedzamy.
Cukinię myjemy, jeżeli ma twardą skórkę to należy ją obrać. Trzemy na tarce o małych oczkach, następnie pozostawiamy na chwilę, aby wypuściła sok. Przed przygotowaniem masy odciskamy z niej sok i przekładamy do miski.
Do miski z cukinią dodajemy słonecznik, odcedzoną kaszę jaglaną, kukurydzę, wbijamy jajko, doprawiamy i wszystko mieszamy.
Placuszki formujemy zwilżonymi wodą dłońmi i smażymy na oleju dwustronnie aż do zarumienienia.

Smacznego!

 1 porcja (całość)* 
Wartość energetyczna435,3kcal
Węglowodany ogółem60,60g
Tłuszcze13,70g
Białko21,60g
Błonnik 9,20g
Minerały
Potas1250,0mg
Żelazo5,0mg
Inne
ŁG37,70 

*w obliczeniach nie ujęto tłuszczu wsiąkniętego przez placuszki podczas smażenia

Placuszki cukiniowo-jaglane z kukurydzą
Placuszki cukiniowo-jaglane z kukurydzą