Placuszki cukiniowo-jaglane były jednym z eksperymentów na jakich jakiś czas temu skupiłam swoją uwagę. Robiłam placki ze wszystkiego, co nadawało się do tarcia i jedzenia.
A wyszło pysznie! Dlatego zapraszam Was dziś na połączenie cukinii, kaszy jaglanej, kukurydzy i pestek słonecznika :-).

Ilość porcji: 1-2 (5 placuszków)
Potrzebne przyrządy: patelnia z nieprzywierającą powłoką, łopatka do przewracania, miska, garnek o głębokim dnie, tarka o małych oczkach
Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki:
– 60g kaszy jaglanej suchej
– 200g cukinii
– 60g kukurydzy konserwowej (odsączonej)
– 1 jajko
– 1 łyżka łuskanego słonecznika
– sól, pieprz do smaku
+ olej do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w wodzie ok. 7 minut od momentu wrzenia. Odcedzamy.
Cukinię myjemy, jeżeli ma twardą skórkę to należy ją obrać. Trzemy na tarce o małych oczkach, następnie pozostawiamy na chwilę, aby wypuściła sok. Przed przygotowaniem masy odciskamy z niej sok i przekładamy do miski.
Do miski z cukinią dodajemy słonecznik, odcedzoną kaszę jaglaną, kukurydzę, wbijamy jajko, doprawiamy i wszystko mieszamy.
Placuszki formujemy zwilżonymi wodą dłońmi i smażymy na oleju dwustronnie aż do zarumienienia.
Smacznego!
1 porcja (całość)* | ||
Wartość energetyczna | 435,3 | kcal |
Węglowodany ogółem | 60,60 | g |
Tłuszcze | 13,70 | g |
Białko | 21,60 | g |
Błonnik | 9,20 | g |
Minerały | ||
Potas | 1250,0 | mg |
Żelazo | 5,0 | mg |
Inne | ||
ŁG | 37,70 |
*w obliczeniach nie ujęto tłuszczu wsiąkniętego przez placuszki podczas smażenia

