Owsianka z truskawkami i kremem czekoladowo-orzechowym to zdecydowanie niecodzienne wydanie klasycznego śniadania.

Pokazuje, że owsianka nie musi być nudna, cały czas taka sama, ale może pobudzać wyobraźnię, kubki smakowe i apetyt samym wyglądem! 🙂
Czy może to być owsianka na diecie? Oczywiście, że tak! Nawet jeśli się odchudzasz nie musisz z niej rezygnować 🙂 Dostarczy Ci pozytywnego, energetycznego kopa!
Poza tym nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam jeść pyszne, ładnie wyglądające śniadania, a ta owsianka nawet z obfitym kleksem czekoladowo-orzechowego kremu wygląda według mnie obłędnie! Dzień od razu wydaje się piękniejszy.
Daj znać w komentarzu jakie jest Twoje ulubione truskawkowe zestawienie! 🙂

Owsianka z truskawkami i kremem czekoladowo-orzechowym – przepis
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 50 g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej – bezglutenowych)
- 200 g mleka lub napoju roślinnego w wersji wegańskiej
- 100 g truskawek
- 10 g masła orzechowego
- 1 łyżeczka płatków migdałowych lub nasion słonecznika
- 2 kostki czekolady deserowej
Przygotowanie:
Płatki ugotuj na mleku do miękkości. Truskawki pozbaw szypułek, umyj, osusz i pokrój na plasterki. Do małej miseczki włóż czekoladę i masło orzechowe. Następnie umieść tą miseczkę w większej, wypełnionej gorącą wodą. Poczekaj aż czekolada się rozpuści i wymieszaj ją z masłem orzechowym. Do miseczki przełóż ugotowane płatki, ułóż owoce, polej kremem czekoladowo-orzechowym i posyp nasionami lub płatkami. Voila, Twoja owsianka z truskawkami i kremem czekoladowo-orzechowym jest gotowa! Proste, prawda?
1 porcja (z mlekiem 2%) | ||
Wartość energetyczna | 495,7 | kcal |
Węglowodany ogółem | 63,5 | g |
Tłuszcze | 21,6 | g |
Białko | 17,6 | g |
Błonnik | 8,0 | g |
Minerały | ||
Wapń | 301,00 | mg |
Magnez | 160,00 | mg |
Potas | 820,00 | mg |
Żelazo | 3,86 | mg |
Witaminy | ||
C | 59,3 | mg |
Inne | ||
ŁG | 22,7 | |
WW | 5,6 | |
WBT | 2,7 |
Przeczytaj też o:
– sezonowych owocach i warzywach z jakich można korzystać w czerwcu i pobierz tablice sezonowych warzyw i owoców do druku
– czy warto jeść sezonowo?

