Fit Sernik

Sernik brzmi jak klasyka klasyk ciast na każdą okazję. Ostatnio wpadł tutaj sernik z ricotty z karmelizowanymi gruszkami, tym razem zapraszam Cię na bardziej dietetyczną wersję.

Fit sernik

Czasem nawet na diecie człowiek ma zwyczajnie ochotę na coś słodkiego – nie ma w tym nic dziwnego. Sztuką jest jednak zjeść trochę i na tym poprzestać. Ten sernik powstał ze względu na potrzebę stworzenia wersji ubogiej w tłuszcz, która jednocześnie nie będzie przesadnie słodka i dostarczy solidną porcję białka. A przy tym będzie zwyczajnie pyszna, zwarta, a z drugiej strony rozpływająca się w ustach.

Wygląda na to, że wyśmienicie się udało! 🙂

Oto i Fit Sernik!

Ilość porcji: ok. 10
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Potrzebne narzędzia: blender/mikser do ubijania, forma do pieczenia o wymiarach ok. 28×19 cm

Fit Sernik – składniki:

  • 500 g twarogu chudego
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 60 g cukru (można zamienić na ksylitol) – z taką ilością sernik wychodzi mało słodki. Nam taki odpowiada, ale optymalną ilością cukru dla słodkiego wypieu będzie ok. 80-100 g.
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Ser twarogowy chudy zmiksuj (jeśli w serze jest obecna duża ilość grudek najlepiej będzie go najpierw zmielić maszynką) blenderem z mlekiem, żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj porcjami cukier, aby powstała błyszcząca piana. Ubitą pianę wmieszaj w masę serową i mieszaj do połączenia. Gotową masę wylej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok . 45 minut do zarumienienia. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Wystudzone ciasto możesz podawać posypane cukrem pudrem, polane czekoladą, z lodami lub owocami.

 100 gCałość ok. 950 g 
Wartość energetyczna164,81566,0kcal
Węglowodany ogółem22,4217,0g
Tłuszcze2,120,0g
Białko13,6132,0g
Błonnik 0,99,0g
Inne
ŁG17,58167,00 
Fit sernik