Menu Zamknij

Tort czekoladowo-jogurtowy z borówkami

Tort czekoladowo-jogurtowy na blogu dietetyka?

A dlaczego nie? 🙂 Ale skoro już tutaj jest to nie znalazł się bez powodu. Przygotowałam go na 6 urodziny poprzedniego bloga. Ta strona jest zdecydowanie młodsza i dopiero za (niecały) rok będziemy świętować roczek, ale nie mam serca trzymać tego tortu w ukryciu aż rok, bo zasługuje na to, by się nim dzielić :-).

Dziś zapraszam Cię na tort czekoladowo-jogurtowy. Jest przepyszny, nie za słodki, ale mimo tego, że krem jest na jogurcie – nie mogę powiedzieć, że jest to super, fit ciasto. Na pewno ma sporo kalorii, choć mniej niż taki na mascarpone :-). Ale tutaj nie kalorie są najważniejsze.

Tort czekoladowo-jogurtowy

Do tortów nie robię analizy wartości odżywczych – to ciasta na specjalne okazje. A jeśli już jest taka specjalna okazja to liczenie kalorii jest jedną z ostatnich rzeczy jaką powinnaś się przejmować. Od jednego kawałka Twoja dieta nie legnie w gruzach. Za to od nadmiernego przejmowania się kaloriami ta chwila może wiele stracić. Dlatego jeśli już robisz tort, celebruj chwilę, ciesz się nią, a w kwestii kalorii pamiętaj tylko o tym, aby zatrzymać się na tym jednym kawałku :-).

Przepis na tort czekoladowo-jogurtowy z borówkami

Składniki:

Ciasto

  • 100 g czekolady gorzkiej 90%
  • 3 jajka
  • 80 g cukru lub ksylitolu
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g masła

Galaretka

  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 250 ml nektaru porzeczkowego
  • ok. 100 g mrożonych borówek amerykańskich lub innych owoców + garść borówek do przystrojenia

Masa jogurtowa

  • 720 g jogurtu greckiego
  • 12 g cukru z wanilią (1 opakowanie)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 150 ml gorącej wody
Tort czekoladowo-jogurtowy

Przygotowanie:

Ciasto

Czekoladę roztop z masłem w garnuszku i odstaw do ostygnięcia – poczekaj aż masa będzie mniej więcej letnia. Po tym czasie oddziel białka od żółtek i ubij białka. Gdy będziesz kończyć ubijanie dodawaj porcjami cukier. Na koniec piana powinna być zwarta i błyszcząca. Następnie dodaj żółtka i pomieszaj. Dodaj strumieniem ostudzoną czekoladę z masłem, cały czas mieszając. Na koniec dodaj migdały, wymieszaj. Masę wyłóż do foremki o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto ok. 25-30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Gdy ostygnie (najlepiej na drugi dzień) podziel ciasto na 2 blaty. Najlepiej będzie, gdy pomiędzy przecięte blaty włożyć cienką podstawkę pod tort. Dzięki temu unikniesz uszkodzenia blatów.

Galaretka

Podgrzej sok, ale tak, aby go nie zagotować. Następnie dodaj do niego galaretkę (i już nie podgrzewając) mieszaj aż się rozpuści. Następnie poczekaj aż ostygnie, ale nie zacznie bardzo gęstnieć. W tym czasie pierwszy z blatów posmaruj dwoma łyżkami powideł śliwkowych. Do tak przygotowanej galaretki wrzuć mrożone owoce. Jak zacznie gęstnieć wylej ją na blat czekoladowy, umieszczony w tortownicy. Tortownicę przykryj i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.

Masa jogurtowa

Do szklanki wlej 150 ml gorącej wody. Następnie dodaj do niej żelatynę i mieszaj aż się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. W tym czasie do miski wlej jogurty greckie i wymieszaj je dokładnie łyżką z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Gdy żelatyna będzie letnia do szklanki dodaj 3 łyżki jogurtu z miski, wymieszaj. Następnie wlej żelatynę z jogurtem do miski i dokładnie wymieszaj. Dzięki temu nie powstaną grudki.

Składanie

Wyciągnij blat z galaretką z formy. Na galaretkę wyłóż ok. 3-4 łyżki masy jogurtowej i rozprowadź równomiernie (możesz zostawić ok. 0,5-1 cm odległości od krawędzi galaretki – ta odległość zapełni się po przykryciu masy drugim blatem). Następnie na masę jogurtową nałóż blat i delikatnie dociśnij, tak aby się nie połamał. Sprawdź czy masa jogurtowa została dobrze rozprowadzona i nie ma pustych przestrzeni – jeśli będą dołóż masy jogurtowej łyżeczką. Resztę masy jogurtowej wyłóż na wierzch drugiego blatu i rozprowadź na powierzchni oraz po bokach. Na wierzchu możesz poukładać mrożone owoce lub inne ozdoby. Tak przygotowany tort włóż do lodówki do stężenia masy (ok. 30 minut).

Tort czekoladowo-jogurtowy jest gotowy. Smacznego! 🙂

Przechowuj w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 2 dni.

Tort czekoladowo-jogurtowy
Tort czekoladowo-jogurtowy

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *