Deser mleczny z musem borówkowym to super pomysł na zdrową słodkość.
Nadaje się dla osób na diecie odchudzającej, jest bezglutenowy i szybki w przygotowaniu (nie licząc czasu tężenia).
Lubię takie słodkości, bo pokazują, że nawet ochota na słodkie nie przeszkadza w diecie. Gdy pytałam osoby, które go próbowały „Co to jest” większość odpowiadała, że panna cotta. I choć z panna cottą łączy go jedynie wygląd to smakowo zdecydowanie są w tej samej lidze.

Ilość porcji: 2
Potrzebne narzędzia: miseczka lub inne naczynie; garnek
Składniki:
- 500 ml mleka 2%
- 15 g żelatyny w proszku
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżeczki ksylitolu
- 100 g borówek, malin lub jeżyn (u mnie mrożone borówki)
Przygotowanie:
Mleko zagotuj z cukrem waniliowym i ksylitolem. Do gorącego mleka, po wyłączeniu palnika, dodaj żelatynę i intensywnie mieszaj aż do rozpuszczenia żelatyny (nie używaj do tego trzepaczki, aby nie powstała piana). Ostudź. Miseczkę lub inne naczynie natłuść masłem lub margaryną i wlej do niej letnie mleko z cukrem.
- Jeśli chcesz podawać deser w naczyniu, a nie na talerzu, możesz pominąć natłuszczanie naczynia od środka.
- Jeśli masz ochotę możesz do środka dodać owoce (byle nie była to papaja, mango, ananas lub kiwi, bo mleczna galaretka nie stężeje).
Odstaw mleczną galaretkę do stężenia do lodówki.
W międzyczasie umyte i pozbawione szypułek owoce zmiksuj na mus (mrożone również możesz zmiksować, choć wtedy mus będzie przypomniał sorbet ;)).
Miseczkę ze stężałą galaretką odwróć do góry nogami na talerzyk, na którym chcesz podać deser.
Gdy deser nie chce się oddzielić od miseczki:
- Delikatnie, nożem lub wąską szpatułką możesz oddzielić boki deseru od naczynia.
- Miseczkę możesz opukać od zewnątrz
- Możesz przyłożyć ciepły materiał do boków miseczki. Pod wpływem ciepła wierzch nieco się przytopi i ułatwi oddzielenie deseru od naczynia.
Na koniec deser mleczny na talerzyku lub w naczyniu polej przygotowanym musem owocowym. Voila!
1 porcja | ||
Wartość energetyczna | 227,0 | kcal |
Węglowodany ogółem | 35,4 | g |
Cukry proste | 24,5 | g |
Tłuszcze | 5,0 | g |
Białko | 14,9 | g |
Błonnik | 1,1 | g |
ŁG | 9,6 | |
WW | 2,4 | |
WBT | 1,0 |

